Четвер, 25 Квітня, 2024
Війна

Bellingcat ідентифікувала ймовірних причетних до катастрофи рейсу MH17

В числі причетних до катастрофи журналісти-розслідувачі називають Ігоря Гіркіна, громадянина РФ, який у 2014 році був одним з ключових ватажків бойовиків – т. зв.”міністром оборони “ДНР”.

Про це повідомляється у звіті Bellingcat.

Зазначається, що Гіркін знав про перекидання “Бука” і тісно співпрацював з відповідальними за його пересування на окупованій території.

Наголошується на причетності до катастрофи громадянина РФ, керівника т.зв. ГРУ “ДНР”, генерала російського ГРУ Сергія Дубинського (“Хмурий”), який просив доставити “Бук” для протидії українській авіації.

За даними видання, Дубинський координував пересування ракетного комплексу 17 червня в день катастрофи MH17, а також брав участь у зворотньому перекиданні його на територію Росії. Крім того, саме він розпорядився забезпечити охорону “Бука” на пусковий точці в районі Сніжного.

Зазначається, що “Хмурий” зіграв ключову роль у рішенні збити літак, прийнявши його за військове судно.

Також, за версією розслідувачів, до катастрофи рейсу MH17 причетні:

  • Олег Юлдашевич Пулатов, позивні “Гюрза” і “Халіф”, колишній підполковник Збройних сил Росії. Він, ймовірно, був причетний до охорони установки “Бук” на місці пуску – на південь від Сніжного.
  • Леонід Володимирович Харченко, позивний “Кріт” – командир розвідувального батальйону Крота” у 2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” в районі місця пуску. Можливо, він координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію “Бука” з місця пуску назад до Росії.
  • Едуард Машутович Гілазов, позивний “Рязань”, командир сепаратистів, який після збиття привіз члена екіпажу “Бука”, який відбився від колег, до свого командира Леоніда Харченка у Сніжному.
  • Олег Анатолійович Шарпов, позивний “Змій”, ідентифікований, як сепаратист на ім’я Олег в перехопленій телефонній розмові з Леонідом “Кротом” Харченко від 13:09 17 липня 2014 р. В цій розмові Шарпов запитує Харченко, як дістатися до місця на південь від Сніжного, звідки “Бук” запустив ракету, яка поцілила у MH17.
  • Ігор Миколайович Безлер, позивний “Біс” посприяв помилковій ідентифікації літака рейсом MH17, як військового літака.
  • Сергій Сергійович Поваляєв, позивний “Боцман”.
  • Валерій Олександрович Стельмах, позивні “Найманець” і “Батя” ідентифікований як особа з позивним “Найманець”, який повідомив про MH17 як військовий літак Безлеру за кілька хвилин до збиття.
  • Ігор Іванович Українець, позивний “Мінер” ідентифікований, як командир групи Мінера”, яку згадує Безлер в одному з перехоплених переговорів у зв’язку зі збиттям рейсу MH17.
  • Олександр Сергійович Ходаковський, позивний “Скіф” напевно допоміг забезпечити транспортування установки “Бук”, що прибула до Донецька, оскільки, судячи з прослуховувань, його заступник Олександр Семенов допомагав координувати транспортування “Бука” Донецьком.
  • Олександр Олександрович Семенов, прізвисько “(Сан) Санич” – допомагав забезпечити транспортування “Бука” в Донецьку.