Четвер, 28 Березня, 2024
Екологія

Екологи знайшли 900 мільйонів гектарів під посадку лісів

На планеті можна посадити ліси на 900 мільйонах гектарів, які виходять за межі сільськогосподарських угідь і міст

Про це повідомляється в науковому журналі N+1.

До такого висновку прийшли екологи, які оцінили, яку територію Землі можна зайняти лісами. Така кількість рослин зможе зберегти 205 гігатонн вуглецю.

Імовірно, для того, щоб до 2050 року обмежити глобальне підвищення температури 1,5 градусами Цельсія, потрібно буде посадити мільярд гектарів лісу. Однак чи досяжна ця мета – невідомо, і чи вистачить площі, щоб посадити стільки дерев, і чи зможуть лісу вижити при зміні клімату.

На думку швейцарських і італійських екологів на чолі з Томасом Кроутер з Швейцарської вищої технічної школи Цюріха, відновлення лісів є найефективнішим способом боротьби зі змінами клімату. Вчені оцінили, скільки гектарів землі можна віддати під посадку дерев, не завдаючи шкоди сільськогосподарським угіддям і не зменшуючи площі міст. Щоб оцінити густоту природного лісового покриву, автори вивчали захищені території, в яких антропогенний вплив був не надто великий. Вони використовували знімки, які були зроблені в заповідниках і на інших захищених територіях за допомогою програмного забезпечення Collect Earth, створеного для збору даних через Google Earth.

В результаті вони отримали колекцію з 78744 знімків, кожен з яких представляв з себе квадрат зі стороною 0,5 гектара. Потім вони проаналізували, як топографічні особливості місцевості впливають на площу лісів. Залежно від особливостей грунтів і кліматичних даних вчені розділили досліджувані території на 10 рівнів, кожен з яких був покритий лісами різної щільності. Сухі пустелі – нуль, тропічні ліси – 100 %. На основі цих даних дослідники побудували Інтелектуальну модель. З її допомогою вони оцінили, скільки дерев можна посадити в кожному з 78744 квадратів.

Розрахунки показали, що під ліс можна зайняти ще 900 мільйонів гектарів (це трохи більше площі Бразилії). Понад 50 відсотків цієї території припадає на шість країн – Росію, США, Канаду, Бразилію, Австралію і Китай. У Росії можна посадити ліси на площі в 151 млн гектарів. За оцінками дослідників така кількість рослин зможе зберегти 205 гігатонн вуглецю. Ємність рослин дослідники оцінювали за розробленою раніше методикою, і за одиницю брали кількість вуглецю, що поглинається деревом на площі один гектар на 100 % засаджений лісом.

Однак, за розрахунками дослідників, якщо не відбудеться скорочення викидів парникових газів і вони залишаться на тому ж рівні, що і зараз, територія лісів до 2050 року скоротиться на 223 мільйони гектарів, в основному за рахунок тропічних лісів.

Залишити відповідь