Субота, 20 Квітня, 2024
Україна

Питання миру між РФ та Україною – сумнівне

Не зважаючи на певні зрушення у напрямку завершення війни, українській стороні знадобиться більша міжнародна підтримка для захисту свого суверенітету

Новий президент України Володимир Зеленський обіймає свою посаду менш ніж два місяці. Але він вже робить кроки у напрямку виконання своєї найбільш амбітної передвиборчої обіцянки – закінчити виснажливий конфлікт з Росією на українському сході. Про таке пише УНН.

«Після зміни адміністрації щось зрушилося з місця. Цей тиждень, можливо, буде переломним моментом», – сказав Newsweek заступник голови моніторингової місії в Україні ОБСЄ з питань звітів і політичних аналізів Сокол Бега.

В кінці червня українська армія покинула свої позиції вздовж так званої контактної лінії, яка відділяє окуповану частину Донбасу від інших регіонів країни. Військові відійшли на 500 метрів від неї. І це безпрецедентний крок у війні, яка супроводжується постійними порушеннями перемир’я й обстрілами. Загони бойовиків так званої «ЛНР» нібито теж відійшли від своїх позицій поблизу Станиці Луганської.

Зеленський проголосив, що ці події стали чітким сигналом про те, що Мінські угоди були розблоковані, попри всі порушення режиму припинення вогню. Він також пообіцяв, що Україна скоро почне відбудовувати міст, який сполучить окуповані території Донбасу з іншими регіонами.

В часи президентства Петра Порошенка уряд теж роками обіцяв відбудувати міст. Але нічого не відбувалося через ризики у сфері безпеки. Невдовзі після відведення військ Зеленський закликав відновити переговори з Росією і навіть допустив пряму розмову з президентом Володимиром Путіним.

«Зеленському потрібно показати, що він щось робить», – сказав виданню на умовах анонімності європейський дипломат, який працює в Києві.

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко прокоментував, що окрім бажання Зеленського завершити війну, Києву знадобиться більша міжнародна підтримка, якщо він хоче захистити свій суверенітет і повернути захоплені російськими військами території.

«Існує два способи закінчити війну: або перемогти в ній, або програти. Росія – безпосередня світова загроза. І позиція України дуже слабка», – сказав Огризко.

Залишити відповідь