П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Україна

Вперше за 23 роки з українських Су-24М пройшли пуски керованих ракет Х-29

Після 23-річної перерви на полігоні “Повурськ”, що поблизу Ковеля на Волині, фронтовий бомбардувальник СУ-24М здійснив пуски керованими авіаракетами Х-29Л і Х-29Т по наземних цілях 

Польоти виконував льотний екіпаж Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння і військової техніки у складі льотчика-випробувача полковника Сергія Чижа і штурмана-випробувача підполковника Віталія Шуляка. Про це йдеться в повідомленні Міноборони.

За роки війни на Донбасі актуалізувалися питання вдосконалення засобів ураження високозахищених об’єктів супротивника. Тому в інституті взялися за модернізацію ракети Х-29 класу “повітря-поверхня”. Щоб зрозуміти, як і що модернізувати, провели ряд випробувань.

Х-29 – ракета малого радіуса дії, яку почали виробляти ще в СРСР, в 1980-му. Розробили ракету в московському КБ ““Вимпел”. Виготовляли на декількох підприємствах. В тому числі, на київському ДАХК “Артем”, наводить подробиці Depo.ua.

Ракета створена для ураження укріплених цілей. Зокрема, мостів, залізобетонних споруд, бетонних злітно-посадкових смуг, підводних човнів в надводному положенні, кораблів.

Модифікація Х-29Л має лазерну систему самонаведення. Через те, що головка самонаведення значно менше діаметра інструмента, ракета створена у формі пляшки.

Лазер підсвічує ціль, завдяки чому система і фокусується. Головка, своєю чергою, транслює зображення на екран в кабіні пілота.

Залишити відповідь