П’ятниця, 29 Березня, 2024
Кримінал

У 2019 році майже 200 кримінальних проваджень відносно ОЗГ скеровано поліцією до суду

Фігурантами справ є понад 700 учасників ОЗГ та злочинних організацій. Зловмисники вчинили понад півтори тисячі кримінальних правопорушень. Однак у судах держави залишаються нерозглянутими понад 700 кримінальних проваджень зазначеної категорії, причому чверть із них – розглядаються судами понад три роки.

Про це повідомив перший заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін.

За його словами, з початку цього року за матеріалами підрозділів Нацполіції до суду скеровано 190 кримінальних проваджень відносно 729 учасників організованих злочинних груп і злочинних організацій. Зловмисникам слідчі інкримінують вчинення 1561 кримінального правопорушення. З них понад 80 відсотків (1274) злочинів – це тяжкі та особливо тяжкі кримінальні правопорушення.  

«На сьогодні у судах держави залишаються нерозглянутими 727 кримінальних проваджень відносно організованих груп і злочинних організацій. Слід зазначити, що  розгляд у судах кримінальних проваджень зазначеної категорії триває роками»,- сказав В’ячеслав Аброськін.

Він додав, що четверта частина (180) кримінальних проваджень, що перебувають на сьогодні на розгляді в судах – розглядаються ними понад три роки. Ще 89 кримінальних проваджень (12 відсотків) перебувають на розгляді суддів понад два роки. У 145 кримінальних провадженнях (20 відсотків) – розгляд триває більше року. 

«Відтак це призводить до обрання судами більш м’яких запобіжних заходів, а обвинувачені виходять на волю та продовжують займатися злочинною діяльністю. Або ж зловмисники починають переховуватися від слідства. Крім того, є випадки, коли свідки скоєння злочину з часом відмовляються давати покази», – наголосив перший заступник голови Нацполіції, додавши, що суд застосовує запобіжний захід у вигляді тримання під вартою лише до третини підозрюваних. В інших справах обираються заходи, не пов’язані з обмеженням волі.

Зокрема, В’ячеслав Аброськін повідомив про факт затримання поліцією у Житомирі трьох учасників злочинної групи. Затримання відбулося на початку травня цього року. Усі троє є вихідцями з Азербайджанської Республіки. Зловмисникам інкримінують вчинення кримінального правопорушення, передбаченого п. 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України – умисне вбивство, вчинене групою за попередньою змовою осіб.

Виявилося, що стосовно одного із затриманих чоловіків на момент вчинення ним кримінального правопорушення в судах вже триває розгляд обвинувальних актів. Ці акти складені в рамках кримінальних проваджень, що відкриті в різні роки. Зокрема, у 2014 році було відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 186 (Грабіж) Кримінального кодексу України, у 2017-му – за ч. 1 ст. 115 (Умисне вбивство) ККУ, а в 2018 році – за ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами) ККУ. У кожному випадку суд застосовував до чоловіка міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. Зокрема, у справі по вбивству розмір застави склав 500 тисяч гривень.

Водночас перший заступник глави Нацполіції відзначив позитивні приклади, коли за рішенням суду затримані отримують покарання у вигляді довічного позбавлення волі.  

«Так, 23 липня рішенням Садгірського районного суду міста Чернівці винесено вирок відносно організованої злочинної групи, до складу якої входили чотири особи. Зловмисники в серпні 2015 року вдерлися в помешкання обраної жертви та вбили господаря будинку. Наразі організатор банди засуджений до довічного позбавлення волі», – наголосив В’ячеслав Аброськін.

Залишити відповідь