П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ЕкономікаПолітикаСвіт

ЗМІ РФ повідомляють що Україна є одним з трьох найбільших боржників Росії

Щонайменше 17 держав, сумарно повинні по кредитах Росії близько 27 мільярдів доларів. Україна повинна в сумі 3,7 млрд доларів .

Про це повідомляє видання РБК.

Повідомляється, що Російський уряд традиційно тримає в секреті фінансові та експортні кредити, що видаються іншим державам. Інформація стає публічною, тільки якщо Росія підписує міжурядові угоди, які потім ратифікуються Держдумою, якщо про такі позики розповідають офіційні особи або ж інформація розкривається по лінії держави-позичальника.

Видання повідомляє, що загальну заборгованість за російськими держкредитами Мінфін оцінював на 1 травня 2019 року в 39,4 млрд доларів , з яких 15,8 млрд повинні країни СНД.

Видання уточнює , що на 1 червня 2019 року, найбільшим боржником Росії є Білорусія – 7,55 ммлліард доларів (дані надав білоруський Мінфін). Заборгованість Мінська майже не змінилася в порівнянні з кінцем 2018 року, коли вона становила 7,52 мільярдів, за даними Банку Росії.

На другому місці по заборгованості перед Росією знаходиться Україна, сумарно близько 3,7 мільярд доларів.
Київ, з точки зору Москви, як і раніше повинен 3,075 мільярд доларів за єврооблігаціями, які Фонд національного добробуту придбав в грудні 2013 року.

РБК повідомляє, що в грудні 2015 року нова влада України оголосила за цими паперами дефолт, при цьому не сплативши тіло боргу і фінальний купон. Росія подала на Україну до англійського суду (облігації регулювалися британським правом), і сторони судяться дотепер.

Україна цей борг перед Росією не визнає, вважаючи, по-перше, що це були комерційні папери, а не міждержавний кредит, а, по-друге, намагаючись довести, що Росія силою примусила випустити ці бонди. Але Мінфін Росії вважає, що це був двосторонній міжурядовий позику, і як і раніше враховує його на балансі ФНБ .

Залишити відповідь