Неділя, 28 Квітня, 2024
Суспільство

У Верховній Раді прийняли закон про реформу прокуратури

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №1032, який передбачає реформування органів прокуратури та переатестацію прокурорів. Про це повідомляє “Інтерфакс Україна” .

Повідомляється, що сьогодні в четвер на пленарному засіданні парламенту за відповідний закон проголосували 259 народних депутатів.

Проектом Закону змінюються вимоги до кандидата на посаду генпрокурора, ГПУ перейменують на Офіс генерального прокурора, а військові прокуратури будуть ліквідовані.

У структурі органів прокуратури регіональні прокуратури стануть обласними, а місцеві – окружними. Перелік і юрисдикцію окружних прокуратур визначатиме генпрокурор своїм наказом. Законопроект , передбачає зменшення максимальної кількості працівників органів прокуратури з 15 до 10 тисяч осіб.

Законопроект встановлює, що прокурори, які на день набрання чинності законом займають посади прокурорів у ГПУ, регіональних, місцевих, військових прокуратурах можуть бути переведені на посаду прокурора в Офісі генпрокурора, обласних, окружних прокуратурах лише у разі успішного проходження ними атестації. Атестація не поширюється на прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Базовий посадовий оклад прокурора має підвищитися з 12 до 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Крім того, збільшаться оклади керівництва Офісу генерального прокурора, керівників обласних (регіональних) прокуратур.

Закон набуде чинності наступного дня після публікації, за винятком окремих його положень.

Залишити відповідь