Четвер, 25 Квітня, 2024
Політика

13 жовтня у Польщі проходять парламентські вибори

Одна з новинок передвиборчої кампанії – участь як кандидатів українців, які переїхали до Польщі та стали громадянами країни вже після 1990 року

Про це пише ВВС.

Згідно з опитуваннями, ПіС ( правляча партія “Право і справедливість”- Ред. “Новини”) , яка позиціонує себе захисником консервативних та традиційних цінностей, має непогані шанси зберегти більшість у парламенті.

Польський парламент – двопалатний. Сейм обирається за пропорційною системою, в рамках якої партіям треба подолати 5% прохідний бар’єр, а коаліціям – 8%. Сенат обирається за мажоритарною системою.

Усе правління “ПіС” позначено протистоянням з опозицією та ЄС навколо реформ судової влади та державних медіа. Опоненти звинувачують в порушенні незалежності судової влади, встановленні повного контролю над державними ЗМІ. Європейська комісія подала на Польщу до Суду ЄС через польський закон, який дозволяє дисциплінарне розслідування проти суддів на основі їхніх рішень – в Брюсселі вважають, що це призведе до політичного контролю над судовою гілкою влади.

Відносини з ЄС напружені також через несприйняття чинним польським урядом кліматичної політики, політики квот для біженців, через спроби зробити більш жорстким законодавство щодо абортів.

Передвиборча програма “ПіС” чітко підкреслює, що ЄС перебуває у кризі через спроби “культурної уніфікації”, “ерозію суверенітету” країн-членів, “недобросовісне ставлення до нових членів” та домінування кількох держав.

“Ми відкидаємо гегемонію на нашому континенті – однієї чи двох країн, оскільки така ситуація веде до політики, яка може закінчитися гострими конфліктами та врешті-решт війнами”, – йдеться у програмі з натяком на німецько-французький тандем.

У зовнішній політиці “ПіС” критикує попередників – ліберальну партію “Громадянська платформа” та її лідера Дональда Туска – за надмірний євроентузіазм, начебто “підпорядкування сильнішим європейським країнам”, покладання на ЄС у безпекових питаннях, відсутність у нормандському форматі перемовин щодо України.

Третій результат на виборах опитування дають “Лівиці” – коаліції трьох соціал-демократичних партій. До неї входять Демократичний Лівий Альянс, який перебував при владі у 1993-1997 та 2001-2005 роках за президента Олександра Квасьнєвського, партія колишнього мера Слупська, відкритого гея Роберта Бедроня “Весна” та молодіжна партія “Лівиця Разом”.

В лавах ліберальної Громадянської коаліції є троє кандидатів-українців. Двоє з них представляють Об’єднання українців в Польщі, організацію української нацменшини – нащадків тих українців, які залишилися в Польщі після сумнозвісної операції “Вісла” 1947 року. Це Мирон Сич, який вже був депутатом Сейму від “Громадянської платформи” у 2007-2015 роках та молода підприємиця Ксеня Довгань-Доманська.

Залишити відповідь