П’ятниця, 29 Березня, 2024
Події

У Лівію прибули близько 200 російських найманців “ПВК Вагнера”

In this Saturday Sept. 7, 2019 photo, fighters of the 'Shelba' unit, allied with the U.N.-supported Libyan government, prepare for combat at the Salah-addin neighborhood front line in Tripoli, Libya. The fighting erupted in April when the self-styled Libyan National Army headed by Field Marshal Khalifa Hifter launched an offensive to take Tripoli, clashing with an array of militias loosely allied with the U.N.-supported but weak government there. (AP Photo/Ricard Garcia Vilanova)

За останні півтора місяці в рамках кампанії Кремля з відновлення впливу на Близькому Сході та в Африці у Лівію прибули снайпери “ПВК Вагнера”.

Про це повідомляє The New York Times.

За словами трьох високопоставлених лівійських чиновників і п’яти західних дипломатів, що уважно стежать за війною, російські снайпери належать до групи “Вагнера” – пов’язаної з Кремлем приватної компанії, яка очолювала російську інтервенцію в Сирії.

На думку лівійських військових, ознакою боєприпасів, якими користуються російські найманці, є відсутність наскрізної рани від снайперської кулі.

Західний експерт з питань безпеки підтвердив, що так само не було наскрізних ран від куль російських снайперів на сході України.

Крім снайперів, Росія привезла в Лівію вдосконалені літаки Сухого, скоординовані ракетні удари і високоточну артилерію – все те, що “зробило Москву законодавцем у громадянській війні в Сирії”.

Росіяни воюють на боці лідера східної частини Лівії Халіфи Хафтара. На його боці також Об’єднані Арабські Емірати, Єгипет і Саудівська Аравія, які вбачають у ньому надію на відновлення авторитаризму в країні.

Хафтар уже понад 5 років веде війну проти уряду національної єдності в західній Лівії, де знаходиться столиця Тріполі.

Уряд офіційно підтримує США та інші західні країни. Однак на практиці, як повідомляють журналісти, Туреччина є його єдиним покровителем.

Залишити відповідь