Вівторок, 16 Квітня, 2024
Війна

Українським ВМС урочисто передали катери від США

Американські патрульні катери типу Island доставили з міста Балтимор, що за понад 9 тисяч км від Одеси. В Україні провели модернізацію та змінили технічне оснащення.

Про це повідомляє hromadske.

Американську сторону представляв в.о. заступника тимчасового повіреного США у справах України Джозеф Пеннінгтон.

«Вклад України у відновлення та модернізацію цих суден, а також наполегливе бажання готувати екіпажі пліч о пліч з береговою охороною Сполучених Штатів є прекрасною демонстрацією прихильності України оберігати регіон від російської агресії», — заявив Пеннінгтон.

Заступник міністра оборони України з питань євроінтеграції Анатолій Петренко назвав подію історичною.

«Сьогоднішня подія це переконлива історія успіху наших відносин та демонстрація того що можливо все: міністерство оборони за кордоном придбати складні зразки озброєння і військової техніки без посередників, у надзвичайно короткий період часу провести технічну підготовку та доставити кораблі з Балтимору до Одеси, за п’ять тисяч морських миль, а українським військовим морякам опанувати новий тип патрульного катеру, вивчити англійську мову», — сказав Петренко.

Катери типу «Island» призначені для патрулювання, боротьби з піратством та контрабандою. Нові судна було названо на честь міст українського Донбасу «Старобільськ» та «Слов’янськ».

«У цих найменуваннях увічнена пам’ять полеглих захисників України, уродженців саме цих міст — матроса Олександра Веремеєнка та старшого матроса Степана Криля зі Старобільська. Матроса Романа Напрягло, старшого матроса Сергія Майбороди зі Слов’янська. Вони віддали своє життя за Україну та її європейське майбутнє», — розповів Петренко та запропонував присутнім вшанувати загиблих хвилиною мовчання.

Заступник міністра оборони також повідомив, що до кінця 2019 року відомство планує завершити випробування трьох вітчизняних бойових кораблів і поставити їх на озброєння військово-морських сил.

Залишити відповідь