П’ятниця, 29 Березня, 2024
Політика

Передача Україні захоплених Росією кораблів йде за планом

Россия. Керчь. Ранее 25 ноября 2018 года три корабля ВМС Украины нарушили порядок прохождения военных кораблей через территориальные воды РФ при следовании из Черного моря в Азовское. Для их принудительной остановки в Керченском проливе было применено оружие. Корабли были задержаны, а 24 моряка арестованы. Им были предъявлены обвинения по статье о нарушении госграницы. Анна Дмитриева/ТАСС

Повернення Україні катерів ВМС Збройних сил України «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксира «Яни Капу» йде за планом.

Про це повідомив начальник прес-центру командування Військово-Морських Сил ЗС України Олег Чалик.

«Сьогодні, 18 листопада, успішно розпочато процес з передачі наших катерів. Все відбувається згідно з планом. Зараз вони відправлені на материкову частину України», – сказав Чалик.

Як повідомив у соціальних мережах представник Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко з посиланням на спільний аналіз групи експертів, приблизно о 13.40 буксири, які раніше вийшли в море за двома кораблями і буксиром, вирушили у зворотному напрямку.

Виходячи зі швидкості руху і відстані до Одеси (близько 300 миль) час у дорозі становитиме майже дві доби. Як зазначив експерт, тривалість буксирування також залежить від погоди і стану повернутих Росією судів. Клименко припускає, що за сприятливих умов до Одеси караван суден може прибути вранці у середу.

«Це море, і можуть бути всілякі несподіванки (неочікуваний шторм або буксирний трос обірвався, що трапляється часто, або зненацька виявиться, що закляті друзі і партнери дірку в днищі зробили, яка виявиться пізніше і т.п.», – зазначив експерт.

Залишити відповідь