Неділя, 26 Травня, 2024
Суспільство

ЗМІ повідомляють якщо в ГПУ не нададуть підстав для продовження санкцій проти Портнова то в Канаді їх знімуть

Якщо Генпрокуратура України не повідомить уряд Канади про наявність підстав для продовження санкцій проти ексзаступника Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова, то з нього їх знімуть. Вони були запроваджені Канадою після Революції Гідності.

Як пише “Радіо Свобода”, про це розповіли два поінформовані джерела в уряді Канади.

“Наразі в Оттаві тривають дискусії про це і рішення щодо зняття санкцій з Портнова може опинитися на порядку денному нового уряду в найближчі тижні”, – повідомили джерела .

Підставою для можливого перегляду санкцій щодо Андрія Портнова став лист тодішнього заступника генпрокурора Сергія Кізя, відправлений ним в Канаду наприкінці липня 2019 року.

На запит адвокатів Андрія Портнова Сергій Кізь видав листа, де стверджувалося, що №щодо Портнова не проводиться досудових розслідувань і що Портнов не має процесуального статусу підозрюваного, обвинуваченого або підсудного”.

Ексзаступник генпрокурора також поінформував Посольство України в Канаді та Міністерство закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади про те, що “станом на 29 липня 2019-го року юридичні підстави для перебування Андрія Портнова у санкційному списку відсутні”.

Уточнюється, якщо нове керівництво ГПУ не поділяє позицію, викладену в листі свого наразі звільненого працівника, та має іншу інформацію, воно має в найкоротші терміни поінформувати про це Міністерство закордонних справ Канади офіційними каналами комунікації.

У Посольстві України в Канаді не стали коментувати ймовірність зняття санкцій щодо громадянина Андрія Портнова, лише зазначили, що “у питаннях санкцій Канада, як правило, враховує позицію Генеральної прокуратури України з огляду на її визначену законодавством ключову роль у міжнародно-правовому співробітництві”.

Юристка-міжнародниця “Центру протидії корупції” Тетяна Шевчук пояснила ,що для продовження санкцій потрібне підтвердження того, що особа причетна до зловживання владою, розкрадання бюджетних коштів в Україні, або набула якесь майно корупційним шляхом.

Тобто таким доказом може бути наявність кримінальних проваджень в Україні .

Як відомо, раніше 5 березня 2014 року Генеральна прокуратура України направила тодішньому прем’єр-міністру Канади Стівену Гарперу листа, в якому зазначила, що “правоохоронними органами України було розпочато ряд кримінальних проваджень, вчинених зазначеними нижче високопосадовцями”, серед яких – Андрій Портнов.

Залишити відповідь