Четвер, 25 Квітня, 2024
Політика

Польща стала першою країною ЄС, проти якої ПАРЄ запровадила процедуру моніторингу

Їй підлягають країни із проблемною демократією та системними порушеннями умов членства у Раді Європі.

Про це повідомляє ЄП.

Рішення про відновлення процедури моніторингу щодо Польщі парламентська асамблея Ради Європи ухвалила більшістю голосів.

140 депутатів проголосували за, 37 – проти, при чому українські делегати у своїй більшості взагалі не брали участь у голосуванні, щоб не псувати стосунки з поляками. А от польські депутати-опозиціонери проголосували за, вказавши, що моніторинг піде на користь країні, правляча партія якої «Право і справедливість» запровадила сумнівну реформу  з метою підпорядкувати судову владу урядові, практикує тиск на суддів та переслідування опонентів. Все це в ПАРЄ назвали таким, що «суперечить європейським нормам і стандартам».

Таким чином Польща стала першою країною ЄС, яка піддана процедурі моніторингу. Зараз під ним перебувають ще 10 держав: Азербайджан, Албанія, Боснія і Герцеговина, Вірменія, Грузія, Молдова, Російська Федерація, Сербія, Туреччина (повернулася під моніторинг рік тому) та Україна.

Через судову реформу у Польщі можуть бути проблеми і в рамках Євросоюзу, Європейська комісія пригрозила країні санкціями та позбавленням голосу.

Залишити відповідь