Вівторок, 23 Квітня, 2024
Політика

В Україні неконтрольована ситуація із прослуховуваннями

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка вважає, що в країні неконтрольована ситуація із прослуховуваннями державних діячів.

Про це повідомив Рябошапка в інтерв’ю “Інтерфакс Україна”.

У генпрокурора запитали, як він розцінює факт несанкціонованого прослуховування в кабінеті прем’єра.

“Це дійсно питання національної безпеки, тому що якщо прослуховують главу уряду, то ми розуміємо, що ті, хто це робить, можуть отримати доступ до інформації, розголошення якої спричинить серйозну проблему для країни. По суті це означає можливість прослуховувати кого завгодно, в тому числі і главу держави”, – відповів Рябошапка.

Він згадав 2001 рік (касетний скандал про причетність глави держави до вбивства журналіста Геогрія Гонгадзе – ред. ), коли подібні записи призвели до дестабілізації ситуації в Україні, до іміджевих втрат для країни на міжнародній арені.

“Зараз ситуація майже неконтрольована: у багатьох приватних структур є можливість прослуховувати кого завгодно, працюють такі собі міні-спецслужби. Кожен, у кого є достатньо грошей, може собі це дозволити, фактично кожен олігарх має свою міні-спецслужбу”, – додав Рябошапка.

На його думку, це потрібно врегулювати на загальнодержавному рівні.

“На нараді у президента крім розгляду чисто процесуальних моментів я запропонував врегулювати це питання на нормативному рівні, щоб мінімізувати подібного роду погрози. Йдеться і про доступ до ринку спеціальних пристроїв, і про посилення державного контролю таких речей. Ми зараз думаємо, як розробити всі необхідні заходи безпеки. Все це пов’язано з обмеженням прав людини, тому вимагає ретельного опрацювання, збалансованого підходу”, – пояснив він.

Залишити відповідь