Четвер, 25 Квітня, 2024
Політика

Україна має отримати чорні скриньки, а не розшифровувати в Ірані

Іран запросив українських спеціалістів до розшифрування “чорних скриньок” літака авіакомпанії “МАУ”, який збили ракетою під Тегераном 8 січня цього року.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

За його словами, запрошення надійшло на дату 3 лютого цього року, але українська сторона має низку пересторіг.

“Вони запрошують вже у понеділок (3 лютого) летіти до них в Іран. Відверто кажучи, ми цього дуже боїмося, тому що можуть запросити наших фахівців до їхньої лабораторії, але вже тоді нам наші спеціалісти сказали, що технічно вони не готові до правильного, правдивого розшифрування. Я боюсь, що іранці можуть залучити наших фахівців, мовляв давайте тут на місці розшифруємо, а потім скажуть – навіщо вам тепер чорні скриньки. Ні, ми хочемо взяти ці скриньки, і про це ми говорили з представником іранської сторони, і він сказав – якщо ми не зможемо їх розшифрувати, ми їх вам віддамо. Я сказав – мені ваш президент теж давав слово, що ми будемо допущені до будь-яких предметів, до будь-яких доказів і зможемо взяти чорні скриньки”, – сказав глава держави.

Зеленський додав, що у разі, якщо українські фахівці летітимуть в Іран, вони повинні мати мандат, що за неповного розшифрування на місці, можуть забрати “чорні скриньки”.

Залишити відповідь