П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Суспільство

В Одесі демонтували останній барельєф маршала Жукова

Представники Українського інституту національної пам’яті засвідчили, що при цьому не було порушень законності.

Про це повідомило Південне відділення УІНП.

“Сьогодні демонтовано з будівлі гуртожитку №2 Одеського національного університету імені Мечникова (Новосельського, 64) останній у місті барельєф маршалу Радянського Союзу Георгію Жукову”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що “представники УІНП на місці засвідчили громадськості і поліції, що роботи з демонтажу виконані цілком в правовому полі, оскільки барельєфи, пам’ятні знаки, пов’язані з діячами Комуністичної партії Радянського Союзу, а цим критеріям відповідає постать Жукова, підлягають обов’язковому демонтажу”.

Протягом попередніх п’яти років громадські активісти неодноразово зверталась до органів місцевого самоврядування з вимогами виконати вимоги закону про декомунізацію, однак безрезультатно.

Адміністрація університету ім. Мечникова дозволила роботи, оскільки барельєф на балансі цього будинку не перебував, а будинкоутримувачем є саме університет.

В УІНП нагадали, що Конституційний Суд України визнав конституційним Закон “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, і за його порушення винуватці можуть понести в тому числі кримінальну відповідальність.

Три місяці тому, наприкінці жовтня, було також демонтовано барельєф Жукову на будівлі військкомату на розі вулиць Канатної та Пироговської. На його місці планують встановити меморіальну дошку з іменами одеситів, які віддали життя за суверенітет України у боях на Донбасі.

Залишити відповідь