Четвер, 18 Квітня, 2024
Політика

Міносвіти відхилило пропозиції Угорщини про навчання угорців української мови

Новосад відхилила пропозиції міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярта щодо навчання угорців на Закарпатті української мови.

Про це повідомили у прес-службі МОН у п’ятницю, 7 лютого.

«Ми закриваємо політичні дискусії щодо мовного питання для шкіл з мовою навчання нацменшин і зосереджуємося на роботі з вчителями та методистами», – зазначила Новосад.

Вона додала, що міністерство поважає право кожної дитини вивчати рідну мову. Втім мета відомства – щоб усі українські діти незалежно від їхнього етнічного походження володіли державною мовою.

Зазначимо, що Сійярто запропонував Новосад прирівняти угорську до мови корінного народу та збільшити кількість годин на вивчення української, але не за допомогою інших предметів, а за допомогою збільшення годин на предмет «Українська мова».

На думку Новосад, дітям доведеться навчатись 7 днів на тиждень, якщо збільшити кількість годин на «Українську мову» без зменшення кількості предметів.

Також міністерка додала, що визнання угорської нацменшини корінним народом — це політичне питання, яке наразі не варто підіймати.

Ганна Новосад також в принципі не підтримала ідею Сійярто щодо зміни відсотків вкладання державною мовою в угорських школах.

«Закон «Про повну загальну середню освіту», з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії, виписав збалансовану систему, за якою поступово відбувається збільшення відсотку предметів, що викладаються українською. Які предмети вивчати державною – рішення школи. Це оптимальний варіант», – завила міністерка.

Залишити відповідь