Середа, 17 Квітня, 2024
Техніка

Tesla віддалено відключила функції допомоги водію після вторинного перепродажу Model S

Autopilot був включений, коли дилер купив автомобіль, і опція була заявлена, коли автомобіль було продано новому власнику.

Про це повідомляє ITC.ua.

“Виробник пояснив це тим, що новий власник, який придбав автомобіль у стороннього дилера (той у свою чергу придбав машину на аукціоні, проведеному Tesla) “не заплатив” за Autopilot і, отже, не має права використовувати”, – йдеться у повідомленні.

Найцікавіше, що Autopilot було включено, коли дилер купив автомобіль, і опція була заявлена, коли автомобіль було продано новому власнику. Тобто, це дуже спірна ситуація, яка створює важливий прецедент і змушує задуматися про інший бік монети бездротових оновлень програмного забезпечення в транспортних засобах.

Зазначається, що автомобілі, які продаються з апаратними удосконаленнями, такими як повний привід або просунутий адаптивний круїз-контроль, не втрачають ці функції при перепродажу на вторинному ринку. Але автомобілі Tesla не даремно називають гаджетами на колесах – їх здатність отримувати оновлення, додають найрізноманітніші нові можливості, досі залишається ключовою відмінністю і перевагою автомобілів бренду. Але Tesla може не тільки дистанційно додавати нові можливості, але й відбирати.

“Власник диктовану Model S (джерело називає його Алек) придбав автомобіль у грудні минулого року. Дилер купив автомобіль місяцем раніше на аукціоні Tesla, причому функції Enhanced Autopilot і Full Self Driving Mode входили в пакет, повідомляє ресурс Jalopnik, який переглянув договір купівлі-продажу транспортного засобу”, – підкреслює видання.

Після цього дилер виставив Model S на продаж, рекламуючи обидві можливості. Але Tesla, не поставивши дилера до відома, самостійно виконала програмний “аудит” автомобіля після його продажу і відключила обидві функції в грудневому оновленні. У підсумку коли Алек забрав автомобіль 20 грудня, цих заявлених продавцем можливостей не виявилося. Звернувшись до служби підтримки Tesla, Алек отримав невтішну відповідь:

“Tesla нещодавно виявила кілька випадків помилкової установки [підключення] версій Autopilot для клієнтів без внесення належної оплати. Відтоді був проведений аудит для виправлення цих помилкових дій. Ваш автомобіль є одним з транспортних засобів, які помилково отримали налаштування Autopilot. Ми переглянули історію ваших покупок, і, на жаль, оплата Full-Self Driving в ній відсутня. Приносимо вибачення за плутанину. Якщо ви зацікавлені в отриманні цих додаткових функцій, ми можемо почати процес придбання оновлення”. Служба підтримки Tesla.

Загальна вартість функцій Enhanced Autopilot і Full Self Driving Mode, які повинні були залишатися активними в Model S, становить близько 8 тисяч доларів. Герой новини заплатив за машину, припускаючи, що ці функції включені в ціну автомобіля. Тепер Tesla говорить, що Алек повинен заплатити за ці функції, щоб їх знову включити. Тобто, ситуація досить спірна і неприємна. І, як зазначалося вище, вона підіймає певне питання, пов’язане з оновленнями машин.

Залишити відповідь