Четвер, 28 Березня, 2024
Політика

Адвокат екс-генпрокурора повідомив,що ДБР відкрило справу про тиск Джозефа Байдена на Шокіна

Державне бюро розслідувань (ДБР) зареєструвало кримінальне провадження про тиск на екс-генпрокурора Віктора Шокіна з боку екс-віце-президента США Джозефа Байдена.

Про це повідомив адвокат Шокіна Олександр Телешецький, у четвер на прес-конференції в агентстві “Інтерфакс-Україна” .

“ДБР внесло до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення”, – сказав адвокат .

За його словами, справу відкрито на підставі заяви Шокіна, суд зобов’язав ДБР зареєструвати провадження.

Він додав, що відповідна заява була подана в ДБР ще 28 січня 2020 року, але відомості про кримінальне правопорушення були внесені в ЄРДР тільки 24 лютого, вже після того, як суд зобов’язав ДБР зареєструвати це провадження.

Адвокат повідомив, що вона розслідується за ч.2 ст.343 (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу.

Разом з тим, адвокат підкреслив, що, незважаючи на вказування Шокіним імені Байдена в заяві, яка стала підставою для відкриття справи, в самому провадженні йдеться про “громадянина США”, без вказування імені.

Також адвокат нагадав, що ДБР розслідує кримінальні провадження за заявою Шокіна про розголошення таємниці досудового розслідування співробітникам Національного антикорупційного бюро України.

Адвокат додав, що вважає за доцільне залучити американську сторону до розслідування. З відповідним проханням, як уточнив Телешецький, він звернеться до Офісу генпрокурора.

Телешецький також заявив, що правоохоронні органи Греції розслідують факт отруєння Шокіна ртуттю в 2019 році, сам ексгенпрокурор України також пов’язує цей замах з Байденом.

Як повідомлялося, адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані в низці інтерв’ю заявляв про втручання колишнього віце-президента в українську політику й участь у корупційних справах. Зокрема, він стверджує, що колишнього генпрокурора України Віктора Шокіна було звільнено на прохання Байдена – нібито за те, що він розбирався у зв’язках Burisma з його сином Гантером Байденом.

Наприкінці січня 2020 року Шокін заявив, що його отруїли ртуттю п’ять місяців тому під час перебування в Греції, після чого він проходив тривалий період лікування.

Залишити відповідь