Субота, 20 Квітня, 2024
Наука

Зображенню леопарда на саркофазі з Єгипту повернули вигляд, яким він був 2 тисячі років тому

Археологи опублікували цифрову кольорову реконструкцію фрагмента саркофага, знайденого поблизу міста Асуан, якому близько двох тисяч років. Фрагмент зображує морду леопарда. В древньому Єгипті тварина була символом сили й рішучості.

Про це повідомляє Newsweek.

Саркофаг знайшли трохи більше року тому в некрополі в пустелі неподалік мавзолея Ага Хана на західному узбережжі Ніла. Вчені з’ясували, що стародавнє місце поховання бере свій початок з приблизно сьомого століття до нашої ери. Свіжі оцінки, однак, говорять, що некрополь молодший і був створений лише в третьому столітті нашої ери.

Археологи стверджують, що зображення леопарда було розміщене навпроти голови померлого, відіграючи роль талісмана, який повинен дати йому сили пройти у Царство мертвих.

Подібні тварини були досить поширеним мотивом у єгипетських поховальних обрядах. Тому їх часто зображали на трунах й інших поховальних предметах. Щоб не втратити назавжди цей конкретний малюнок леопарда, команда вчених реконструювала фрагмент, використовуючи цифрові технології, щоб зробити кольори яскравішими.

Залишити відповідь