Середа, 13 Березня, 2024
ЕкологіяНаука

Науковці дослідили вплив мікропластику на риб

Вчені з США та Китаю з’ясували, що волокна мікропластику викликають у риб пошкодження зябер, аневризми і збільшують кількість ікри у самок.

Про це повідомляється у журналі PLoS One.

Вчені провели серію експериментів з Медакою японською (Oryzias latipes) — рибою, яка метає ікру кожен день, що сильно спрощує вивчення можливих змін у репродуктивній сфері.

Двадцять сім пар дорослих риб випадковим чином розподілили по групах. Контрольна група з дев’яти пар риб перебувала в акваріумах з чистою водою, а дві інші групи — в акваріумах з високим вмістом волокон поліестеру або поліпропілену — найпоширеніших синтетичних волокон.

Експеримент тривав три тижні, протягом яких дослідники щодня стежили за вагою риб, виробництвом ікри, споживанням і поглинанням мікроволокон — скільки волокон надходило і скільки виводилося.

Результати експерименту показали, що волокна не приводили до видимих ​​змін стану або маси тіла, не впливали на ембріональну смертність, розвиток ікринок або вилуплення молоді. Після закінчення експерименту вчені досліджували тканини риб, щоб побачити, які зміни відбулися в органах і тканинах.

Як і передбачалося, велика кількість волокон, що містяться у воді, проходить через зяброву порожнину і кишківник і викликає гострі й хронічні зміни в організмі риб. Зокрема, це призвело до структурних змін зябрових пластин, підвищеного вироблення слизу в зябрах і кишківнику, формування аневризму в судинах і змін в клітинах епітелію.

Вчені підкреслюють, що зміни в зябровому апараті можуть привести до нестачі кисню, що робить риб вразливими перед хижаками, менш конкурентоспроможними при видобутку їжі й в боротьбі з іншими самцями за нерест.

Експеримент також показав, що самки, що брали участь в експерименті, з часом стали виробляти більше ікри. Дослідники припускають, що це відбувається через хімічні речовини, які додають у текстиль. Це, наприклад, барвники або поверхнево активні речовини, які використовуються для зняття статичної електрики з волокон синтетичної тканини.

Залишити відповідь