П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Економіка

Приватбанк програв компаніям Суркісів суд на понад 250 мільйонів доларів

Київський апеляційний суд 15 квітня відхилив апеляційну скаргу та залишив у силі постанову Печерського райсуду, якою той зобов’язав Приватбанк виплатити понад 250 млн доларів компаніям братів Суркісів.

Міністр юстиції Денис Малюська підтвердив інформацію у Facebook

“15 квітня 2020 року суд апеляційної інстанції залишив ухвалу від 20 лютого 2020 року без змін”, – написав він.

За інформацією видання “Лига.net”, Апеляційний суд Києва відхилив скаргу юристів державного “ПриватБанку” на рішення Печерського райсуду про фактичне стягнення з банку 250 млн дол., які зберігалися на депозитах шести компаній, пов’язаних з бізнесменами Григорієм і Ігорем Суркісами у кіпрській філії “ПриватБанку” до націоналізації, 

Згідно з роз’ясненням суду, банк повинен виконати умови депозитних договорів, укладених з компаніями Camerin Investments, Sunnex Investments, Tamplemon Investments, Berlini Commercial, Lumil Investments, Sofinam Investments (всі – Великобританія). Мова йде про виплату суми вкладів і процентів – всього 250 млн дол., або близько 7 млрд грн.

“ПриватБанк” наполягав на тому, що виконання договорів неможливо, оскільки депозити були конвертовані в капітал банку під час націоналізації як засоби, що належать, за визначенням НБУ, пов’язаним особам з екс-власниками “Привату” Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим.

Особливість сьогоднішнього рішення – суд фактично дозволив примусове стягнення коштів з “ПриватБанку”, попри те, що рішення по суті спору поки не було. Стягнення, згідно з визначенням суду, що є забезпеченням за позовом компаній Суркісів, які в низці паралельних процесів оскаржують пов’язаність з Коломойським і Боголюбовим.

Печерський суд в лютому підтвердив обов’язок “ПриватБанку” виконувати умови депозитних договорів з офшорними компаніями братів Суркісів, не чекаючи рішення суду по суті, а також апеляції у цій справі. Мова йде про більш ніж 200 млн дол. низки офшорних компаній, які були розміщені на рахунках Кіпрської філії “ПриватБанку” у 2012-2014 роках, а також про відсотки, нараховані до 17 лютого 2020 року.

Рішенням НБУ у 2016 році Суркіси були визнані інсайдерами “ПриватБанку”, у зв’язку з чим їхні гроші були конвертовані в капітал банку під час націоналізації. НБУ вказував, що Ігор Суркіс і Коломойський – акціонери телеканалу “1+1”, що свідчить про такий зв’язок.

Залишити відповідь