Вівторок, 16 Квітня, 2024
Здоров'я

Регулярні фізичні вправи допоможуть захистити легені від COVID-19

Регулярні фізичні вправи допоможуть знизити ризик розвитку гострого респіраторного дистрес-синдрому, основної причини смерті у пацієнтів з вірусом COVID-19

Про це заявляє Чжен Ян, директор Центру досліджень скелетних м’язів в Центрі серцево-судинних досліджень Університету Вірджинії ім. Роберта М. Берна. Таку інформацію передає 1News.

За статистикою, від 3% до 17% пацієнтів з COVID-19 мають гострий респіраторний дистрес-синдром. Федеральний центр з контролю і профілактики захворювань прогнозує, що від 20% до 42% пацієнтів, госпіталізованих з коронавірусною інфекцією в США, теж матимуть це ускладнення.

Доктор Ян стверджує, що фізичні вправи сприяють виробленню потужного антиоксиданту, відомого як “позаклітинна супероксиддисмутаза” (EcSOD).

“Цей потужний антиоксидант вистежує шкідливі вільні радикали, захищаючи наші тканини і допомагаючи запобігти хворобам. Наші м’язи природним чином виробляють EcSOD, виділяючи його в кровообіг, щоб забезпечити зв’язування з іншими життєво важливими органами, але його виробництво посилюється завдяки серцево-судинним вправам”, – розповідає вчений.

Як показує дослідження доктора Яна, зменшення кількості антиоксиданту спостерігається при деяких захворюваннях, включаючи гострі захворювання легень, ішемічну хворобу серця і ниркову недостатність. Лабораторні дослідження на мишах показують, що блокування його виробництва посилює проблеми з серцем, а його збільшення, навпаки, робить благотворний вплив. Зниження EcSOD також пов’язано з хронічними захворюваннями, такими як остеоартрит.

“Навіть один сеанс фізичних вправ збільшує вироблення антиоксиданту. Ми не можемо вічно жити в ізоляції. Регулярні фізичні вправи приносять набагато більше користі для здоров’я, ніж нам здається. Захист від важкого респіраторного захворювання – лише один з багатьох прикладів”, – підсумував Чжен Ян.

Залишити відповідь