Середа, 24 Квітня, 2024
Суспільство

З Одеської психлікарні доведеться виписати 600 пацієнтів

Після старту другого етапу медичної реформи у медустанови немає грошей на їхнє утримання і лікування

Подробиці із посиланням на інтернет-газету Думская.net.

1 квітня всі бюджетні медичні установи країни вторинної та третинної ланки розпочали фінансувати по-новому. Кожна лікарня стала автономною, підписала договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) й почала отримувати гроші в межах державної програми медичних гарантій, що дозволяє лікувати пацієнтів безкоштовно

“Для кожного виду медичної послуги було встановлено свій тариф. Наприклад, психіатричне лікування оцінили в 7406,40 гривень за “пролікований” випадок. Безумовно, якщо пацієнта можна вилікувати швидко, за лічені тижні, то цей тариф здається не таким вже й низьким. Але найчастіше психіатричні недуги так швидко не проходять, і пацієнти місяцями, а то й роками перебувають в стаціонарі”, – зазначається у повідомленні.

Одеський обласний центр психічного здоров’я теж підписав договір з Нацслужби, домігшись фінансування за шістьма пакетами послуг, включно із гострою, невідкладною, інтенсивною й паліативною допомогою. Однак, коли справа дійшла до перерахування грошей за договором, Центр отримав лише всього близько 4800 грн за одного пацієнта.

Наразі в медичній установі нараховується 1050 ліжок. У стаціонарі перебуває понад 1000 пацієнтів.

“З них 609 осіб перебувають в нашому центрі понад місяць. Хто два місяці, хто три, а деякі роками лежать. По суті, ці люди потребують постійної допомоги, на яку нам не дали грошей. Ми отримали всього 43% від необхідного фінансування”, – нарікає Волощук.

В Одеській обласній раді вважають, що головлікар “нагнітає” і центру непогано б почати заробляти самостійно.

При цьому багато фахівців вважають, що значна частина “довгих” пацієнтів центру знаходиться там безпідставно.

“Це такий варіант будинку для осіб літнього віку за бюджетні кошти. Туди влаштовують незручних людей похилого віку, які заважають, наприклад, продати квартиру або взагалі заважають, й успішно про них забувають. А держава повинна все це фінансувати. Мені здається, цю практику необхідно припинити. Є будинки для літніх людей – комунальні та приватні, – відправляйте людей туди, якщо вже припекло. А в психіатричній лікарні людей повинні лікувати. І паліативну допомогу в спеціалізованих клініках потрібно надавати не кожному старому з деменцією, а дійсно важким хворим”, – вважає правозахисник Олександр Іванов.

Залишити відповідь