П’ятниця, 29 Березня, 2024
ВажливеПолітика

Зеленський відсторонив Ірину Венедіктову та Івана Баканова від виконання обов’язків

Президент України Володимир Зеленський відсторонив голову Служби безпеки України Івана Баканова від виконання обов’язків – тобто фактично звільнив його із займаної посади. Паралельно з цим відсторонена Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова, пише Слово і Діло..

Відповідні укази опубліковані на сайті Офісу президента України.

Зазначається, що Баканова відсторонили від посади за дисциплінарною статтею за номером 47 статуту Збройних сил України.

«Невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків, є підставою для усунення такого військовослужбовця від виконання службових обов’язків» – сказано у відповідній статті.

Також відомо, що Венедіктову відсторонили згідно з ч.2 ст. 11 Закону України «Про правовий режим воєнного стану». Тимчасове виконання обов’язків генерального прокурора покладено на заступника – Олексія Симоненка.

Президент Володимир Зеленський пояснив причини, з яких він прийняв рішення звільнити із займаної посади голову Служби безпеки України Івана Баканова та генерального прокурора Ірину Венедіктову. Основною причиною стала аномально велика кількість зрадників серед співробітників двох силових структур.

Про це Зеленський повідомив у своєму відеозверненні за підсумками 17 липня.

ДБР розкрило деталі затримання колишнього начальника СБУ КримуВін обіймав свою посаду до березня 2022 року, після чого був звільнений Зеленським. Його підозрюють у співпраці з окупантами та держзраді. 17 липня 2022, 11:12

_«Конкретні дії та будь-яка бездіяльність кожної посадової особи в секторі безпеки й в правоохоронних органах будуть оцінені. Відповідна інспекція правоохоронних органів вже має перші результати й буде продовжуватися далі» – зазначив президент.

За його словами, ситуація наступна:

  • зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораціонізму співробітників органів прокуратури, досудового розслідування, СБУ та інших правоохоронних органів.
  • Понад 60 співробітників прокуратури та СБУ відкрито перейшли на бік ворога, залишилися на окупованій території та працюють на окупантів.
  • У 198 провадженнях вже повідомлено про підозру основним фігурантам.

«Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та звʼязки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь» – резюмував Зеленський.

Рух опору Вільна Україна, який добивався звільнення цих осіб протягом останніх двох років, прокоментував рішення Президента наступним чином:

Найкращий варіант – коли влада вчасно дослухається до громадськості і звільняє чиновників, які явно шкодять країні. Або є некомпетентними. Або є потенційною агентурою ворога.

Ми виступали за звільнення Баканова і Венедиктової давно і послідовно. Як і ще багатьох топ-чиновників.

Також не менш важливим є прозорі і чесні конкурси на посади, проведення судової реформи, ліквідація ОАСК, запуск САП та НАБУ.

Погано, що кадрові рішення відбуваються після 24 лютого 2022 року, бо якби до думки громадськості дослухалися хоча б в 2020 році – частини негативних наслідків для країни можна було б уникнути.

Залишити відповідь