Четвер, 25 Квітня, 2024
Суспільство

Православні святкують Преображення Господнє або Спас

В Польщі головні урочистості з нагоди цього свята відбуваються на святій горі Грабарці, а участь в них беруть тисячі місцевих вірян та гостей з інших країн

Преображення Господнє належить до числа найважливіших свят, пов’язаних із постаттю Ісуса Христа. Саме це свято відзначається сьогодні низкою православних церков, зокрема у Польщі та Україні, передає “Полььке радіо”.

Відзначення цього нерухомого дванадесятого свята було запроваджене у IV столітті у Східній Римській імперії на честь Преображення Ісуса Христа на горі Фавор.

Згідно з Євангеліями, диво Преображення відбулося не перед всіма людьми, а лише у присутності вибраних учнів Христа. Свідками стали його найближчі апостоли Петро, Яків та Іван Богослов. Ісус взяв їх із собою на гору Фавор, аби вони побачили його там у неземній славі, коли він розмовляв із Мойсеєм та Іллею.

В Польщі головні урочистості з нагоди цього свята відбуваються на святій горі Грабарці, а участь в них беруть тисячі місцевих вірян та гостей з інших країн. Свято Преображення Господнього урочисто відзначають також у низці інших місць здебільшого на схід від Вісли.

Під час цього свята, що в народній традиції зветься «Спас», віряни святять у церквах яблука, груші, сливи та виноград.

Залишити відповідь