Вівторок, 19 Березня, 2024
РозслідуванняСвітСкандал

Шольц дасть пояснення в Бундестазі щодо податкового скандалу в Гамбурзі, де він був мером

Федеральний канцлер Олаф Шольц у п’ятницю 19 серпня даватиме пояснення у Бундестазі щодо своєї ролі як мера Гамбурга у реагуванні на масштабне податкове шахрайство, повідомляє пише “Європейська правда”. 

Схема, що дозволила її учасникам ухилитися від сплати податків на багато мільярдів євро, була пов’язана зі зняттям дивідендів. Банки та компанії швидко торгували акціями у день виплати дивідендів, розмиваючи право власності на ці акції і дозволяючи одразу кільком сторонам необґрунтовано вимагати повернення податків на дивіденди.  

У рамках справи тодішню владу Гамбурга, очолювану Шольцом, критикують за надто повільну реакцію і затримки з поверненням грошей, які через цю схему отримав впливовий місцевий банк Warburg. Після втручання федерального Мінфіну банк таки виплатив 50 млн євро. 

Від окремих політиків опозиційної ХДС вже лунали заяви, що все це не могло статися без політичного впливу.

Шольц відкидає усі такі припущення. “Цій справі вже два з половиною роки. Були досліджені численні документи, заслухали безліч свідків, і результат завжди один – що політичного впливу не було”, – сказав він в одному з останніх коментарів. 

Водночас нещодавно прокурори, які займаються справою, знайшли у сейфі місцевого члена Соціал-демократичної партії 200 тисяч євро, що поновило підозри, що інтереси банку прикривав хтось із політиків. Також у прокурорів з’явились припущення, що частину електронних листів у скриньках органів влади Гамбурга, де якось згадувався Warburg і ця схема, зумисно повидаляли – їх досить мало порівняно з тим, як часто тема фігурувала у порядку денному. 

Справа може додатково зашкодити репутації канцлера на тлі всіх інших викликів – рекордного подорожчання енергоресурсів, загрози дефіциту газу в холодну пору та інфляції. 

Залишити відповідь