Субота, 20 Квітня, 2024
На росії

Перші постріли: понеділок на росії став кривавим

Рішення путінського режиму оголосити так звану часткову мобілізацію призвело не лише до втечі з росії сотень тисяч росіян чоловічої статі, але й до пострілів. І цих пострілів уже не один і не два…

В Усть-Ілімську Іркутської області росії сьогодні, 26 вересня, 25-річний місцевий безробітний житель Руслан Зінін розстріляв військового комісара. Алєксандр єлісєєв проводив інструктаж для призовників. Російські пабліки пишуть, що стрілець випустив зі саморобного обрізу першу кулю по військовому комісару Усть-Ілімська й Усть-Ілімського району після чого сказав усім тікати. Потім пролунали ще постріли: за різними даними, від 3-ох до 5-ти, передає ЗІФ.

Одні очевидці кажуть, що Зінін казав при цьому «Ніхто не воюватиме», інші – «Зараз усі поїдемо додому».

Стрільця затримали, єлісєєва у вкрай важкому стані доправили у реанімацію. Губернатор Іркутської області кобзєв сказав, що ця подія «в голові не вкладається».

«Мені соромно, що подібне відбувається в той час, коли ми, навпаки, повинні бути єдині. Мусимо боротися не один з одним, а проти реальних загроз», – закинув пропагандистську тезу кобзєв у тг-каналі.

Мама стрільця каже, що син дуже переживав через повістку, яку отримав його найкращий друг.

«Останнім часом Руслан жив у бабусі. Вранці він сказав їй, що пішов у військкомат добровольцем. Потім ми не могли до нього додзвонитись, а потім побачили ці новини. Самому Русланові повістка не приходила, але вчора вона прийшла до його найкращого друга. Руслан був дуже засмучений через це, бо друг в армії не служив. Говорили, що буде часткова мобілізація, а виходить, що беруть усіх», – цитує жінку російська преса.

За попередніми даними, Зініна мали мобілізувати 26 вересня. Не встигли. Тепер хіба засудять, а вже з в’язниці змусять їхати на війну. Йому інкримінують злочини, передбачені ст. 317 кк рф «зазіхання на життя співробітника правоохоронного органу» і ст. 222 кк рф «незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення, пересилання або носіння зброї, основних частин вогнепальної зброї, боєприпасів».

Після затримання Зініна повезли у медзаклад на психолого-психіатричну експертизу.

Ще у п’ятницю, 23 вересня, під час прес-конференції військовий комісар Усть-Ілімська єлісєєв казав про плани мобілізувати 300 новобранців. Він закликав населення не панікувати та запевняв, що розпочалося оповіщення військовозобов’язаних громадян першої категорії. Це ті, хто пройшов строкову службу та не досягнув 35-річного віку.

«Усім мобілізованим виплатять одноразове грошове забезпечення у розмірі, встановленому у регіоні. Для Усть-Ілімська ця сума становить 200 000 рублів. Також військовослужбовці отримуватимуть щомісяця залежно від кваліфікації і завдання до 35 000 рублів при проходженні служби в російській федерації і до 250 000 рублів, якщо їхня служба проходитиме у зоні проведення «спецоперації». Крім того, покликані щодо часткової мобілізації громадяни звільняються від усіх наявних кредитів, у тому числі іпотечного, на час проходження служби», – агітував єлісєєв.

Проте, як бачимо, зі слів матері стрільця випливає, що його товариш отримав повістку, хоча не мав за плечами військової служби. Як брехав, найімовірніше, єлісєєв і про те, що мобілізованих не одразу відправлятимуть на передову – вже відомі випадки, що в Україні «на передку» опинилися ті, кого мобілізували у перший день оголошення «часткової мобілізації».

Її на росії уже називають «огульной» – тобто такою, коли комісаріати кинулися стрімголов «ісполнять чаго ізволітє» одразу після підписаного путіним відповідного указу. Мобілізаційна машина підгрібає усіх. Згори почали вже навіть гримати, щоби внизу «поумєрілі пил»: відбирали якісно, а не заради виконання цифр.  

Росіяни вишикувалися у черги, що налічують десятки тисяч голів, не просто так. Вони нагадують баранів, які раптом усвідомили, що їх поженуть на забій, тому стовпилися біля воріт на пропускних прикордонних пунктах. Але брами уже починають зачиняти: десь з ініціативи країн, куди втікають росіяни, а десь уже лунають голоси в самій росії заборонити виїзд усім чоловікам призивного віку.

Втікачів зрозуміти можна: путін та пропаганда неодноразово запевняли, що «спецоперацію» в Україні рашистська армія завершить наявними силами. Путін обдурив їх. І зараз «насєлєніє» починає прозрівати та подекуди виходити на протести. Кволі та малоефективні. На цьому тлі виокремлюється Дагестан, де доходить подекуди навіть до шарпанини, а основним протестним елементом є жінки. Силовики іноді навіть стріляють у повітря.

Окрім «воєнкома» сьогодні в Іжевську (Удмуртія) чоловік увірвався у школу та почав розстрілювати дітей. Убив також охоронця, а потім і себе. За різними даними, загалом загинуло до 10 осіб. Зокрема, п’ятеро дітей-першокласників.

У пересічного українця, який почитає новини про події на росії, може скластися враження, що рф охопило божевілля після відеозвернення путіна та шойгу у середу, 21 вересня. І навіть попри те, що цей тиждень у росії розпочався із кривавого понеділка, не дає гарантій, що «низи» продовжать нарощувати протест. Путінський режим навчився каналізувати невдоволення мас: десь суспільний стрес зніме пропаганда, десь спецслужби за допомогою провокацій і спецоперацій деактивують найактивніших, а десь просто «космонавти» за допомогою кийків та автозаків угамують незгодних. Решта протестувальників обмежаться незгодою з «могилізацією» (як називають уже мобілізацію на росії) проголосувавши під відповідною петицією.

Нам же, щоби перемогти росію, залишається готуватися до складнішого сценарію: путін набере необхідну кількість живої сили (якої якості та мотивації – окрема тема), нашкребе та підтягне ще залишки радянської техніки, вдарить ще ракетами (після атак по АЕС і ТЕЦ можна не сумніватися, що він це спробує повторити ближче до зими)…  

Залишити відповідь