Четвер, 28 Березня, 2024
АналітикаВажливеВійськові злочинціНа росіїУкраїна

Промова Путіна на Валдаї може бути доказом того, що Росія влаштувала геноцид українців – ISW

Російський диктатор Володимир Путін продовжує відкидати суверенітет України, що принципово несумісно із серйозними переговорами. Його промова в дискусійному клубі “Валдай” 27 жовтня “має викликати серйозні роздуми над питанням про те, чи є війна РФ проти України актом геноциду“.

Про це у свіжому звіті заявив американський Інститут вивчення війни (ISW). Аналітики звернули увагу на низку висловлювань глави Кремля., передає OBOZREVATEL.

Зокрема, він наполягає, що українці та росіяни – це нібито один народ, “помилково розділений” на різні держави, і це “історичний факт”. Ще 26 жовтня Путін говорив, що Україна “втратила суверенітет” і стала васалом НАТО.

“Єдиною реальною гарантією українського суверенітету”, на його думку, може бути лише Росія, яка “створила” Україну. Це йде всупереч юридичному факту, що Україна є повністю суверенною державою, що Російська Федерація визнала суверенітет України й що український народ існує як окрема нація, підкреслили в ISW.

Просування наративу про “єдиний” народ, “поділений” через історичні обставини, вказує на постійну мету Путіна – знищити українську державу та стерти уявлення про українців.

Водночас у частині виступу із запитаннями-відповідями глава Кремля додав: “Якщо якась частина цього єдиного етносу в якийсь момент вирішила, що досягла такого рівня, щоб вважати себе окремим народом, то можна було відповісти лише з повагою” .

В ISW вважають, що коментарі Путіна свідчать про його неприйняття ідеї, що нині існує будь-яка незалежна українська національна ідентичність.

“Ці заяви, поряд із багатьма діями Росії, повинні викликати серйозні роздуми над питанням про те, чи є війна РФ проти України актом геноциду, оскільки геноцид юридично визначається як “дії, що здійснюються з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову або релігійну групу”, – підсумували в Інституті вивчення війни.

Як писав OBOZREVATEL:

– Офіс президента України та західні політики назвали заяви Путіна на пленарному засіданні Валдайського клубу підготовкою до міжнародного трибуналу в Гаазі.

– Під час цього виступу промова глави Кремля стала потоком свідомості скривдженої Росії, яка зайняла 44 хвилини.

Залишити відповідь