Четвер, 28 Березня, 2024
ПодіїСвіт

Понад 90 всесвітньо відомих локацій згасять вогні у знак солідарності: на отримані кошти закуплять генератори для України

росія майже щодня завдає терористичних ударів по енергоінфраструктурі нашої країни, українці по кілька діб поспіль перебувають без світла. Увесь світ не просто спостерігає, як Україна бореться й живе у темряві, а й підтримує нас, допомагаючи ремонтувати енергетичні об’єкти та надсилаючи генератори, повідомляє OBOZREVATEL.

21 грудня найпопулярніші локації усього світу вимкнуть світло на знак солідарності з Україною в рамках акції #LightUpUkraine. Відвідувачів також закличуть долучитися до збору коштів через фандрейзингову платформу UNITED24 на генератори для українських лікарень. Організатори заходу планують отримати 10 мільйонів доларів. Акція розпочнеться о 20:00.

Загалом світло погасять 90 локації у 19 країнах світу. Серед них римський Колізей та Сіднейська опера, Європарламент та будівлі інституцій ЄС в Брюсселі та парламенту Шотландії в Единбурзі.

Світло вимкнуть мерії Парижа та Порто, головні різдвяні ялинки Нью-Йорка біля Рокфеллерівського центру та Лондона на Трафальгарській площі, а також у Празі, Ризі, Софії, Вроцлаві, Турку, Вільнюсі, знаменита телевежа Торонто.

Акція проходить на тлі візиту Президента Зеленського до США, де будуть обговорювати всебічну підтримку України під час повномасштабної війни.

Першим до #LightUpUkraine приєднався легендарний нью-йоркський Карнеґі-Хол — там вимкнули світло 4 грудня 2022 року, під час концерту на честь 100-річчя української різдвяної мелодії “Щедрик”.

“Коли вимикається світло, це завжди сприймається як дещо незвичне. Але коли проводиш без нього чотири, десять, двадцять годин або навіть днів і починаєш звикати до темряви, — це найгірше, що може статись. Це означає, що світло — не єдине, що у вас хочуть забрати. Це посягання на кожну частину вашого життя. Саме так ми живемо в Україні зараз — захищаючись від ворога, який прийшов нас знищити. Тому я звертаюся до вас, справжні друзі України. Нам потрібна ваша підтримка! Кожному лікарю, який змушений оперувати в темряві. Кожному батьку та кожній матері, які роблять усе, щоб забезпечити свої сім’ї всім необхідним — навіть у темряві. Кожному українцю, який вірить у свободу, попри темряву. Разом ми зупинимо цю війну! Будь ласка, не припиняйте шукати нові способи, як допомогти Україні! Дякую всім, кому не байдужа свобода!” — сказав президент України Володимир Зеленський. Він закликав шукати нові способи допомоги Україні.

Акція #LightUpUkraine організована UNITED24, МЗС України та міжнародною депутатською коаліцією United for Ukraine.

“Найвідоміші локації світу вимкнуть світло на знак солідарності з Україною, яка потерпає від російської агресії та ракетного терору. МЗС допомогло втілити цю масштабну ініціативу Президента Зеленського, яка демонструє підтримку українців у всьому світі та доводить, що Україна — це сила світла, а росія — це сила темряви. Важливо, що акція також має практичний вимір — збір коштів в рамках платформи UNITED24”, — сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Як повідомляв OBOZREVATEL, минулого тижня росія вкотре вдарила по інфраструктурі України. Через це понад 10 мільйонів людей залишилось без світла.

Залишити відповідь