Четвер, 28 Березня, 2024
ПодіїСвіт

Помер колишній Папа Римський Бенедикт XVI

Він був попередником Папи Римського Франциска, передає Польське радіо.

Попередник Папи Римського Франциска Бенедикт XVI помер у суботу, 31 грудня, на 96-му році життя. Про смерть колишнього понтифіка інформує Vatican News.

Раніше, як зазначали у Ватикані, стан Бенедикта XVI погіршився через похилий вік. Тоді Папа Римський Франциск закликав вірян молитися за свого попередника.

Бенедикт XVI був першим римським єпископом з 13 століття, який добровільно оголосив про свою відставку. Це сталося 11 лютого 2013 року.

«Я йду з посади заради блага Церкви», — повідомив він, пояснивши, що йде через похилий вік і погіршення здоров’я. Звістка про це облетіла весь світ. Як сказав кардинал Анджело Содано, це було «неначе грім серед ясного неба».

Бенедикт XVI здійснив 24 подорожі за кордон. Символічним став його візит до колишнього німецького концтабору Аушвіц-Біркенау під час перебування у Польщі у 2006 році. Тоді папа мовчки пройшов через ворота з написом «Arbeit macht frei» (укр. «Праця робить вільним»). Він зустрівся з колишніми в’язнями табору, поспілкувався з кожним із них, а потім помолився біля Монументу мучеництва народів.

У своїй промові Бенедикт XVI згадав також візит Йоана Павла ІІ до Аушвіцу. Він послався на своє німецьке походження та зазначив, що візит до колишнього концтабору для нього був обов’язковим.

«Йоан Павло ІІ був тут як син польського народу. Я приходжу сюди як син німецького народу, тому мушу та можу повторити за своїм попередником: я не міг сюди не приїхати. Я мав сюди приїхати. Це був і є обов’язок перед правдою, перед тими, хто тут постраждав, обов’язок перед Богом», — промовив Папа.

Бенедикт XVI пішов з життя у резиденції у Ватиканському монастирі Mater Ecclesiae.

Залишити відповідь