Субота, 20 Квітня, 2024
ПодіїСвітУкраїна

Президент Хорватії засудив прем’єра за критику незгоди Загреба тренувати українських військових

Президент Хорватії Зоран Міланович розкритикував прем’єр-міністра Андрея Пленковича за “обливання брудом” його і членів парламенту в інтерв’ю французьким ЗМІ.

Про це повідомляє Black Sea News.

Пленкович заявив у суботу телеканалу France 24, що рішення парламентарів про те, що Хорватія не братиме участі в місії Європейського Союзу з підтримки української армії (EUMAM), є “історично неправильним вибором”.

“Ми, як уряд, не будемо соромитися говорити їм про це за кожної нагоди. Відповідальність лежить не на нас, а на тих представниках влади, які не змогли опинитися на правильному боці історії”, – сказав Пленкович.

Засуджуючи заяви прем’єр-міністра, Міланович зазначив, що “ніколи не можна ганьбити свою країну та її демократичних представників перед іншими”, оскільки саме так нації зазнають поразки.

“Прем’єр-міністр підказує членам парламенту і президенту в іноземному ЗМІ. Я ніколи так не робив, я навіть не знаю, хто так робить. Це дно дна. Щоб спуститися глибше, потрібне спеціальне обладнання”, – сказав Міланович.

Президент, який раніше кілька разів виступав проти участі Хорватії в місії, повторив, що це “юридично дуже сумнівно”.

Він повторив, що “Вашингтон і НАТО ведуть проксі-війну проти Росії через Україну” і додав, що не бачить мети санкцій проти Москви.

“План не може полягати в тому, щоб усунути Путіна. План не може полягати в санкціях. Санкції – це нонсенс, і ми ними нічого не досягнемо. Вони навіть Мілошевича не зламали санкціями. (…) Вони йдуть від війни до війни. А я ким повинен бути? Американським рабом?” – сказав Міланович.

Нагадаємо, 16 грудня хорватський парламент відхилив пропозицію про приєднання країни до місії ЄС на підтримку українських військових (EUMAM). Оскільки раніше про відмову схвалити участь у місії EUMAM заявив президент Хорватії Зоран Міланович, відомий своїми симпатіями до РФ, для затвердження парламентом участі у місії потрібна була більшість у дві третини голосів. 

Прем’єр Хорватії Андрей Пленкович, який ініціював голосування в парламенті, переконував, що участь Загреба у військовій місії ЄС “є лише послідовним, принциповим і раціональним рішенням Хорватії, що відповідає її національним інтересам”.

Залишити відповідь