П’ятниця, 19 Квітня, 2024
В КиєвіІсторіїСуспільство

За пропозицією перейменування Повітрофлотського проспекту в Києві криється бажання Європейської Солідарності мати топонім з абревіатурою своєї партії – депутат Київради Семенова

Нещодавно Київрада оголосила другу хвилю масштабної дерусифікації столиці до якої, усупереч рішенню Експертної топонімічної комісії Києва, потрапив Повітрофлотський проспект та вулиця. Такі перейменування викликали бурхливі дискусії.

Зокрема, депутатка Київради та відома громадська активістка й волонтер Ксенія Семенова написала на своїй сторінці у фейсбук:

Комплекс меншовартості космічного масштабу.

Є така плітка в кулуарах. Сприймайте як жарт) На одному із з‘їздів партії ЄС їхній лідер поставив київським депутатам задачу – в Києві має бути проспект ЄС, який має бути видно із космосу.

На її думку, “Повітрофлотський проспект не підпадав під декомунізацію. Про це є висновок експертної комісії. Про Красний флот – свідома маніпуляція. Вулиця після того кілька разів змінювала назву“.

ЄС знаходить третій варіант вулиці, яку видно з космосу – Повітрофлотський проспект. Ну бо не шкода. Політичні амбіції виправдовують паплюження топоніміки міста. Це не в центрі, кияни з‘їдять.

ЄС – бо співзвучно з партією. Типу тому, що нам ЄС (Європейський союз) допомагає. Але відверто. Нам допомагають країни-партнери часто в зовсім нових форматах і альянсах. Найбільший відсоток ВВП нам дають балтійські країн. Чому не проспект Естонії? Латвії? Чому не Британський проспект. Великобританія допомагає, але взагалі не в ЄС. Чому не проспект НАТО? Чому не проспект США? Проспект союзників?

пояснює вона мотивацію прихованих ініціаторів перейменування, які використали поважних авторитетів для прикриття справжніх мотивів.

Голова експертної топонімічної комісії міста Києва, історик, а наразі військовий ЗСУ Олександр Алфьоров розповів, що за офіційним висновком комісії Повітрофлотський проспект та вулиця дерусифікації чи декомунізації не підлягають.

Тому, як Повітрофлотський проспект та вулиця потрапили у список на дерусифікацію він не знає. Алфьоров звертався до тих “хто припустився цієї помилки” якнайскоріше вилучити зі списку на дерусифікацію Повітрофлотський проспект та вулицю. 

Рішення комісії історик пояснив: 

  • cучасна назва проспекту з 1963 року, і не містить ознак пов’язаних з комуністичним режимом: У 1923 році Повітрофлотський проспект перейменували на честь червоного повітряного флоту. Але після 1923 року проспект перейменовували ще 5 разів. Сучасна його назва – з 1963 року, і це рішення не містить жодних згадок про якийсь “червоний флот.
  • За висновком Українського інституту національної пам’яті Повітрофлотський проспект не підпадає під норми закону про декомунізацію.
  • Запиту киян на зміну назви Повітрофлотського проспекту не було – проспект не фігурував навіть у першому списку з 467 об’єктів на дерусифікацію.

Історик Олександр Алфьоров пояснив, що назва проспекту у киян асоціюється виключно з історією розвитку повітроплавання та потужною науковою школою. 

Славетне Київське товариство повітроплавання на початку XX ст. подарувало місту, Україні та світу цілу плеяду видатних киян авіаторів та авіаконструкторів. Іменем одного з таких – Ігоря Сікорського – сьогодні називається й аеропорт у Жулянах, до якого веде Повітрофлотський проспект. А ще до нього примикає вулиця, наприклад, Авіаконструктора Антонова – це той самий Антонов, чиє конструкторське бюро у Києві створило нашу легендарну Мрію”, – пояснив він на своїй сторінці у Facebook.

На сайті Київради вже зареєстрована петиція №11737 “#ЗбережемоПовітрофлотський – не дамо знищити історію Києва” з проханням виключити назву Повітрофлотського проспекту зі списку перейменувань.

Автор петиції спирається на думку історика Алфьорова та закликає киян долучитися до збереження історії Києва. 

Багато киян, передусім мешканців Солом’янського району, випускників та студентів КПІ та НАУ, шанувальників історії Києва, з подивом і обуренням дізнались, що депутати Київради хочуть перейменувати Повітрофлотський проспект чи то у рамках декомунізації, чи то у рамках дерусифікації. Такі наміри є безглуздими й недоречними. Вони свідчать про глибоке нерозуміння ініціаторами цього процесу історії Києва та його культури, а будь-які спроби “притягнути” назву проспекту “за вуха” до комуністичної ідеї є чистої води маніпуляцією”, – наголосив автор.

Джерело: Великий Київ

Залишити відповідь