Понеділок, 20 Травня, 2024
Інтерв'юПодіїУкраїна

Резніков хоче створити Military Prozorro

Міністр оборони Олексій Резніков виступає за часткову відкритість оборонних закупівель за прикладом системи Prozorrо й пропонує створити Military Prozorro.

Джерело: Резніков на пресконференції в неділю, повідомляє Українська правда.

Пряма мова: “Моя ідея зараз обговорюється, щоб ми могли публікувати – без юридичної адреси або місцезнаходження, але об’єм, суму контракту і т.д., щоб суспільство бачило не після укладення угод, а до. Ми зустрічалися у прем’єр-міністра разом з віцепрем’єрміністром Юлією Свириденко, бо в неї є фахівці по Prozorro, і я її попросив: розробіть програму Prozorro, яка була би… назвімо це Military Prozorro. Тобто, певні обмеження хай будуть, але Prozorro ми всі довіряємо, і я маю надію, що нам це вдасться”.

Деталі: Окрім того, міністр оборони зазначив, що закупівлі для харчування військовослужбовців можуть зробити сезонними на коротші терміни.

“Ми зараз домовилися з комітетом ВР спробувати переглянути законодавство, яке дозволить зробити такі закупівлі сезонними на більш короткі терміни, але при тому у нас головна мета сьогодні – стабільне і якісне забезпечення Збройних сил, особливо зараз, у період воєнного часу. Це ключовий пріоритет”, – наголосив міністр.

Резніков також заявив, що при Міністерстві оборони буде створена громадська антикорупційна рада.

“Ми утворимо робочу групу із числа активістів-антикорупціонерів по створенню громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони”, – сказав він.

Резніков зазначив, що така рада дозволить міністерству отримувати експертизу від громадськості. Міністр наголосив, що під час воєнного стану дуже важливо закривати доступ до певної інформації і при цьому надавати можливість суспільству контролювати публічні фінанси.

Він зауважив, що провів зустрічі з парламентськими комітетами, під час яких йшлося про оновлення законодавства. Зокрема, депутати планують унормувати закупівлі у секторі безпеки та оборони таким чином, щоб була захищена важлива інформація, але щоб ці закупівлі стали більш публічними.

Передісторія:

  • Видання “Дзеркало тижня” 21 січня повідоммило, що у грудні Міноборони закупило харчі для військовослужбовців дорожче у два-три рази, ніж у магазинах Києва.
  • Спершу в Міноборони назвали інформацію журналістів “маніпуляціями та введенням в оману” та обіцяли звернутися до СБУ. Міністр Олексій Резніков відкинув звинувачення.
  • Згодом заступник міністра В’ячеслав Шаповалов подав у відставку і був звільнений. Також з відомства звільнили директора департаменту закупівель Богдана Хмельницького.
  • 1 лютого Хмельницькому оголосили підозру у розтраті державних коштів і арештували. За даними слідства, він закупив для ЗСУ майже 3 тис. бронежилетів на понад 107 млн гривень, які виявились неякісними. Шаповалова арештували з можливістю багатомільйонної застави 2 лютого. Його підозрюють у лобіювані договорів постачання продуктів для військових за завищеними цінами, а також закупівель бронежилетів, касок, одягу та інших речей на загальну суму понад 1 млрд грн.
  • 2 лютого ДБР повідомило, що спільно з СБУ затримало злочинну групу, яка продавала військовим продукти за завищеними цінами і постачала у військову частину “уявні” харчі. Зокрема, в офіційному прес-релізі йшлось про закупілю “яєць по 17 гривень”. Згодом Печерський районний суд Києва арештував 5 людей, яких ДБР підозрює у нібито корупційних закупівлях харчів для Міноборони.

Залишити відповідь