Четвер, 18 Квітня, 2024
ВійнаІнформаційний фронтПодіїУкраїна

Запорізькі волонтери придбали для військових розвідувальний літак «Хорт»

Запорізькі волонтери придбали для військових, які боронять Запорізький напрямок, розвідувальний літак вартістю 55 тисяч євро. 

Сьогодні, 15 лютого, військові зробили тестовий запуск літака, передає кореспондент Укрінформу.

“Це літак, який ми назвали “Хорт”. На нього збирали гроші всією громадою Запоріжжя. Менше ніж за тиждень ми зібрали майже 2 млн грн і купили його. Це нідерландський літак з європейськими комплектуючими, який літає та розвідує ціль, а потім по ній працює наша артилерія”, – розповів волонтер Максим Терещенко.

Літаки такої моделі вже працюють в Україні, зокрема в Бахмуті, на Харківському та Херсонському напрямках. За словами волонтерів, придбати літаки в Україні наразі майже неможливо, бо дуже великі черги на замовлення.

“Хорт” збирався понад 6 тижнів. В цей час українські військові проходили онлайн навчання, аби вправно ним керувати. Волонтери запевнили, що попри простий вигляд техніка є дуже складною.

“Сьогодні відбулось тестове підняття у ручному режимі. Він впорався з поривами вітру. Цей літак може літати на відстань 50 км,  має систему захисту від РЕБ ворога, це було одним з основних критеріїв при його виборі. Він має гарну камеру з гарним зумом, може літати в автономному режимі та ручному, в режимі повної тиші”, – розповідає військовий пілот на позивний “Небо”. 

За його словами, якщо сигнал з пультом керування втрачено, то літак повертається назад. Відео шифрується, тобто треба спеціальний ключ, аби зчитати його, а він є лише в оператора. Тож навіть якщо техніка потрапить до ворога, то він не зможе “зняти” з нього інформацію.

Як стало відомо, найближчим часом волонтери планують придбати автомобіль, який буде командним пунктом для цього літака. 

Залишити відповідь