Субота, 20 Квітня, 2024
Інтерв'юПодіїУкраїна

У режимі відключення світла зміни: до чого українцям бути готовими

У Києві та області скасовані стабілізаційні відключення електрики. Досягти цього вдалося за рахунок відновлення електропостачання всіх мешканців столиці та області.

Про це повідомили в ДТЕК. Таким чином, зазначили там, графіки стабілізаційних відключень більше не застосовуються, передає OBOZREVATEL.

Втім, підкреслили в компанії, говорити про остаточну відміну відключень не доводиться. “Ситуація в енергосистемі досі складна, тому слідкуйте за оновленнями”, – йдеться у повідомленні.

Також ліміти споживання не доводились до Одеської області. “Наразі ліміти відсутні. Однак при перевантаженні мереж можливі обмеження електропостачання в окремих районах області. Вони відбуватимуться згідно зі стабілізаційними графіками”, – повідомили в ДТЕК Одеські електромережі.

Раніше ж в Укренерго повідомили про завершення заживлення всіх споживачів Миколаївської області, які залишилися без енергопостачання в результаті бойових дій. А також проведення робіт з усунення наслідків ракетних обстрілів 9 березня у Житомирській та Харківській областях.

При цьому мешканців Харківської області місцеве обленерго попросило обмежити споживання електроенергії. “Через ракетну атаку 9 березня виникли серйозні пошкодження в системі передачі електричної енергії. Щоб їх усунути, енергетики мають зробити терміновий ремонт обладнання. Це призведе до додаткового навантаження на енергосистему, тому енергетики просять споживачів про допомогу”, – пояснили там.

Так, мешканцям регіону, по можливості, потрібно обмежити використання потужних побутових приладів: електроплит, обігрівачів, бойлерів, пральних машин і т.д. Крім того, енергетики просять відключити від мережі “зайві” електроприлади, які не використовуються.

Генератори та павербанки напоготові тримати напоготові

Водночас директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко радить українцям тримати генератори та павербанки в режимі готовності. Адже до повного відновлення мережі та генерації загроза аварійних відключень електроенергії зберігатиметься.

“Ризик аварій зберігатиметься, поки ми не відновимо наші високовольтні лінії та генераційні потужності. Лінії перебувають у стані “відремонтовані на коліні”, оскільки поки що не було можливості відвозити обладнання в заводські умови, відновлювати його капітально або масово замінити на нове”, – пояснив Харченко.

Нині ж, за його словами, енергопостачання в Україні не є настільки надійним, як було до пошкоджень. “Я дуже рекомендував би зберігати той режим готовності до будь-яких несподіванок ще щонайменше протягом декількох місяців. Тому що гарантувати нічого не можна”, – резюмував експерт.

Як повідомляв OBOZREVATEL, за словами голови “Укренерго” Володимира Кудрицького, Росія цієї зими намагалася перетворити Україну на “глобальний Алчевськ”, залишивши всю країну без світла, тепла та зв’язку. Однак у результаті РФ стратегічно програла, оскільки витратила величезну кількість ракет та дронів, понад 1000, а своєї мети так і не досягла.

Залишити відповідь