П’ятниця, 29 Березня, 2024
ВійнаІнтерв'юРуzкій мірСвіт

GPC: Росія не має наміру зупинятися на Україні

Наразі сили швидкого реагування НАТО становлять 40 тисяч солдатів. Саме час збільшити їх до 300 тисяч, як заявлялось раніше, – каже експерт з геополітики, професор Пьотр Ґрохмальський, передає Польське радіо.

Амбіції Росії виходять далеко за межі України. Ми це бачили в Абхазії, Південній Осетії та Придністров’ї, – цитує очільника Військового комітету НАТО Роба Бауера Gazeta Polska Codziennie. За його словами, дії Кремля становлять найбільшу загрозу євроатлантичній безпеці за останні десятиліття. 

Погіршення безпекової ситуації, яка виникає з неоімперіалістичної політики Росії, змусило країни-члени НАТО вступити в нову еру колективної оборони. Це ера, до якої ми готові, – підкреслив Бауер.

«Надзвичайно важливо, що заява НАТО про збільшення сил швидкого реагування з нинішніх 40 тисяч до 300 тисяч військові сили перейшла у конкретні дії», – сказав для видання професор Пьотр Ґрохмальський, експерт з геополітики та безпеки.

Водночас, минулого тижня президент Володимир Зеленський поінформував, що невдовзі Україна отримає від західних партнерів чергові пакети мілітарної допомоги. «Чим краща оборона нашого неба – тим більше можливостей для оборони та маневрів на землі», – зауважив Зеленський.

Президент Чехії Петр Павел розглядає можливість передачі Україні чеських бойовх літаків L-159. Велика Британія передала Києву сучасні крилаті ракети повітряного базування «Storm Shadow» («штормова тінь»), що значно полегшить український контрнаступ.

Разом з тим, видання нагадує застереження чеського президента: українцям не варто піддаватись пресії заходу щодо термінів контрнаступу і підготуватись до нього якнайкраще, у своєму темпі.

Залишити відповідь