Четвер, 25 Квітня, 2024
АналітикаКультураНа росіїСвіт

Міністр культури Польщі: всі російські письменники підтримували імперську Росію

Віцепрем’єр Пьотр Ґлінський зауважив, що Захід й надалі безпорадний щодо введення санкцій проти російської пропаганди та культури.

Третій день конгресу «Polska Wielki Projekt» (Польща Великий Проєкт») пройшов під знаком культури. Про наслідки війни в Україні у неділю в Аркадах Кубицького у Варшаві спілкувалися політики, історики та експерти, передає “Польське радіо”.

Віце-прем’єр-міністр, міністр культури Пьотр Ґлінський заявив, що український народ захищається від Росії завдяки своїй сильній культурі. Говорячи про руйнування пам’ятників російським митцям в Україні, він сказав, що майже всі російські письменники підтримували імперську Росію:

«І Лєрмонтов, і Турґенєв, вже не говорячи про антипольського шовініста, відомого російського писмьенника Фьодора Достоєвського. Солженцінин, якому раптом розгорнулася національна Росія, коли він повернувся як герой, яким був багато років для усіх нас. На жаль, це була одна система. Додатково мільярди, інвестовані в пропаганду, – це жахлива загроза. І безпорадність Заходу, який надалі не в змозі ввести санкції проти цієї пропаганди та культури».

Польський віцепрем’єр зазначив, що від праць російських митців можна на деякий час відмовитися:

«Немає цензури та якихось декретів міністра культури. Натомість ми рекомендували нашим інституціям замислитися, і майже всі вони самі такі рішення прийняли, перш інж ми звернулися, ще від першого дня війни. Слабким був той голос, що казав: „ну як це, без Пушкіна?” Ну ж можна взяти відпустку від Пушкіна, чи не так?».

Історик, професор Войцєх Рошковський, у свою чергу, сказав, що необхідно враховувати, яка частина російської культури належить до європейської цивілізації:

«Дуже невелика. Відома російська література, варто згадати про тих „ілюмінатів” російської літератури, наприклад, Достоєвського, Гоголя, Салтикова-Щедріна та багато інших. Вони показували російську цивілізацію карикатурно, вони повністю оголювали варварські її риси. Це були геніальні писмьенники. Але чи вони будували позитивну російську культуру? Я сумніваюся. Звісно, я не буду повністю перекреслювати російську культуру, але вона, як сьогодні позиція росіян щодо війни, викликає найглибшу стурбованість».

Польське радіо є медійним патроном заходу.

Залишити відповідь