Четвер, 16 Травня, 2024
ПодіїСвіт

Ісландія: в країні оголошено надзвичайний стан через побоювання виверження вулкана

У Ґріндавіку вже будують захисні споруди, щоб стримати потік лави й, відповідно, уникнути пошкодження будівель та інфраструктури на острові, передає Польське радіо.

В ісландському місті Ґріндавік в результаті землетрусу на дорожньому покритті з’явилися величезні тріщини, повідомляє BBC 17 листопада.

В Ісландії введено надзвичайний стан через побоювання виверження вулкана Фаґрадалсф’ятль. У ніч проти 11 листопада було евакуйовано жителів міста Ґріндавік. Такої евакуації не було вже 50 років. Ймовірно, жителям доведеться почекати щонайменше кілька тижнів, перш ніж стане зрозуміло, чи повернуться вони до своїх домівок.

З 10 листопада рівень західної частини Ґріндавіку знизився більш ніж на 1 метр і продовжує падати зі швидкістю близько 4 см на добу.

ВВС повідомляє, що магма тече під тріщиною, яка існувала століттями. 

У Ґріндавіку вже будують захисні споруди, щоб стримати потік лави й, відповідно, уникнути пошкодження будівель та інфраструктури на острові. Виверження вулкана може завдати значної шкоди місцевій інфраструктурі та призвести до викиду токсичних випарів.

Розташована на стику двох континентальних плит, Ісландія знаходиться в районі, відомому своєю високою сейсмічною активністю. Також у південній частині країни знаходиться вулкан Ейяф’ятлайокютль, виверження якого у 2010 році на кілька днів заблокувало повітряне сполучення між Європою та Північною Америкою. 

Залишити відповідь