Середа, 26 Червня, 2024
На росіїПодії

Українська хакерська атака може збанкрутувати одного з найбільших інтернет-провайдерів москви

Один із провідних інтернет-провайдерів москви та московської області, компанія “Ріалком”, опинився під загрозою банкрутства через масштабну хакерську атаку української розвідки. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на представників хакерської групи BO Team.

На початку тижня українське кіберугруповання BO Team, у співпраці з Головним управлінням розвідки Міноборони України, здійснило масштабну атаку на сервери державних установ рф та великих компаній, які підтримують російську агресію.

Атака призвела до блокування доступу до електронних сервісів таких важливих структур, як Держпослуги, Міністерства оборони, фінансів, внутрішніх справ, юстиції, промисловості та енергетики росії, а також сайту та сервісів Федеральної податкової служби РФ.

Хакери повідомляють, що деякі наслідки атаки для російських установ будуть невиправними. Зокрема, це стосується “Ріалкому”, який зазнав значних пошкоджень: було виведено з ладу 10 200 комутаторів, знищено бази даних клієнтів та відключено вебсайт компанії.

Через це надання послуг інтернету та зв’язку було припинено на кілька днів для 3 452 юридичних осіб та десятків тисяч фізичних осіб. Відновлення роботи особистих кабінетів клієнтів та послуг оплати тривало до 3-4 червня. Клієнти компанії, включаючи великі бізнеси та державні установи, зазнали значних незручностей.

Крім того, в мережу було злито персональні дані користувачів, включаючи конфіденційні логіни, паролі та історію відвідувань сайтів. Також зафіксовано злив даних фсб.

Клієнти “Ріалкому” скаржаться на масову розсилку небажаного контенту. Один із керівників компанії, Олександр Бєлов, запевняє споживачів у безпеці клієнтської бази.

За попередніми підрахунками, втрати “Ріалкому” перевищили 178 млн рублів (майже 2 млн доларів). Враховуючи вимоги клієнтів про відшкодування збитків, кінцеві втрати можуть перевищити 200 млн рублів (понад 2,2 млн доларів).

Компанія визнала проблему та запевняє у соцмережах, що незабаром відновить роботу і компенсує дні простою, але ці заходи можуть призвести до її банкрутства.

Варто зазначити, що з початку вторгнення в Україну багато хакерів почали активно атакувати російські сервіси. Недавно джерела РБК-Україна повідомляли про кібернапади Головного управління розвідки України на електронні сервіси різних російських міністерств.

“Роскомнадзор” у свою чергу заявив, що збої були викликані аварією на магістральній мережі зв’язку.