Вівторок, 30 Квітня, 2024
Наука

Вчені будуть вирощувати ембріони в штучних матках у найближчі 10 років

Найближчими роками вчені планують вирощувати людські ембріони в лабораторії з використанням високотехнологічних штучних маток

Лікарі дитячої лікарні Філадельфії ведуть переговори з Управлінням продовольства і ліків США (FDA) про початок тестування штучних маток на людських ембріонах протягом наступних двох років. Якщо воно пройде успішно, то це може радикально змінити сприйняття вагітності, пологів і, можливо, навіть людської еволюції, передає Платформа.

Після успішних клінічних випробувань повнофункціональні штучні матки можуть бути готові до використання за десять років. Якщо вони виявляться безпечними та ефективними, штучні матки можуть допомогти запобігти багатьом медичним ускладненням, які виникають під час вагітності та пологів. І це ніяк не вплине на взаємозв’язок матері та дитини.

«Якщо [плід] перебуває у штучній матці, то можна отримати до нього доступ і контролювати навколишнє середовище, не обмежуючи автономію жінки. Отже, певною мірою це вигідно для плода», – сказала філософиня Університету Осло Анна Смайдор.

Залишити відповідь