П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Політика

Рада встановила день пам’яті депортованих з Польщі українців

Сьогодні, 8 листопада, Верховна Рада України прийняла постанову “Про відзначення на державному рівні 75-х роковин початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках”.

Про це йдеться в постанові Верховної Ради України.

За постанову про 75 річницю початку депортації автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини в 1944-1951 роках проголосували 234 депутати.

Днем пам’яті депортованих українців пропонується встановити на другу неділю вересня.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що депортація розпочалася 9 вересня 1944 року в результаті угоди між комуністичним урядом Української радянської соціалістичної республіки (УРСР) і польським Комітетом національного визволення “Про евакуацію українського населення з території Польської Народної Республіки і польських громадян з території УРСР”.

Усього, в тому числі за угодою 1951 року “Про обмін ділянками державних територій”, було примусово виселено понад 700 тисяч українців.

Водночас, за архівними даними української сторони, знищення українців на цій території почалося набагато раніше. У 1943-1944 роках проходило планове винищення цілих сіл, основними жертвами були жінки і діти. Виселення супроводжувалось грубим порушенням прав і свобод людини, забороною повертатися на батьківщину, вилученням майна.

Залишити відповідь