П’ятниця, 29 Березня, 2024
Політика

Лукашенко про об’єднання Білорусі з РФ: Ніхто нікого не нахилить

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що розмови про об’єднання Білорусі з Росією дурні і притягнуті за вуха.

Про це він сказав у четвер на нараді про соціально-економічний розвиток країни в 2019 році і підходах до подальшого розвитку інтеграційних напрямків, передає білоруський урядовий портал БЕЛТА.

За його словами, зараз багато розмов серед білорусів і росіян про об’єднання двох країн.

“Занадто багато сьогодні (я аналізую ситуацію в нашому суспільстві, та й у росіян) йде розмов про об’єднання двох держав. Багато зараз з’явилося питань у зв’язку з церквою в Україні про автокефалію нашої церкви в Білорусі”, – сказав Лукашенко.

Він назвав ці питання дурними, притягнутими за вуха для обговорення.

Президент Білорусі підкреслив, що мови про об’єднання з РФ бути не може.

“Ми з президентом Росії однозначно визначили, що сьогодні на порядку денному такого питання немає – про об’єднання”, – додав Лукашенко.

Він зазначив, що раніше Білорусь і Росія підписали договір про створення Союзної держави і розвивали свої відносини, строго дотримуючись цього документу.

За його словами, свого часу країни повинні були прийняти Конституцію Союзної держави, де мали бути прописані і органи управління, і органи влади, і єдина валюта, політика і так далі, але РФ відмовилася від цього.

“Я це нагадав президенту Росії, він сказав: “Так, так і було”. Постає питання: що будемо робити з союзним договором? Треба сідати за стіл і дивитися, що ми разом можемо сьогодні згідно з договором вирішити, на що ми разом можемо без всякого тиску піти”, – зазначив Лукашенко.

За його словами, союз Білорусі і Росії може розвиватися тільки на рівноправній основі.

На думку Лукашенка, на цей крок не може піти і сама Росія, що нібито йому підтвердив Путін.

“Немає такої можливості у Росії, з огляду на наслідки всього, на це піти. Тому треба заспокоїтися і припинити ці розмови, що хтось когось нахилив або нахиляє. Тут ніхто нікого не нахилить”, – заявив президент Білорусі.

Нагадаємо,

  • Видання Bloomberg повідомляло, що президент РФ Володимир Путін, якому при владі залишилося не більше 5 років, шукає шляхи забезпечення свого подальшого впливу шляхом створення більш тісного союзу з сусідньою Білоруссю.
  • 19 грудня президент РФ схвалив військову доктрину Союзної держави, в яке входять РФ і Білорусь.
  • 21 грудня в РФ заявили про завершення підготовки проекту Концепції зближення законодавств Росії та Білорусі.
  • Зустріч Путіна та Лукашенка – 12-та протягом поточного року – відбулася у Кремлі 25 грудня. Президенти домовилися ро нову зустріч, яка мала відбутися до Нового року.
  • 28 грудня прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв створив робочу групу з інтеграції Росії та Білорусі.
  • 30 грудня президенти РФ і Білорусі Володимир Путін і Олександр Лукашенкопровели чергові переговори у Кремлі, під час яких обговорили подальший розвиток відносин між країнами.

Залишити відповідь