Субота, 20 Квітня, 2024
Наука

Вчені знайшли мікроорганізми, що харчуються водоростями й виробляють біопластик

За даними ООН, до 90% сміття, що дрейфує в океанах — пластикові відходи. Це пляшки, упаковки, пакети, і добре, якщо вони розкладуться бодай за сто років. Часткове розв’язання цієї проблеми — замінити пластик на екологічно безпечний біопластик. Та його виготовлення потребує значних природних ресурсів, і не кожна країна може собі це дозволити. Вихід із ситуації запропонували ізраїльські вчені. Вони знайшли мікроорганізми, що харчуються водоростями, а результатом їхньої життєдіяльності є біопластик, пише Токар.ua.

Відкриття зробили доктор Олександр Голберг та професор Майкл Гозін із Тель-Авівського університету.

Аби пластик розклався, потрібні сотні років. І поки ми чекаємо, з пляшок та іншого сміття утворюються цілі пластикові «острови». Вони загрожують тваринам та забруднюють довкілля.


Доктор Гольберг

Якщо людство перейде на біопластик, ця проблема згодом зникне. Але цей матеріал також має свою еко-ціну. Для його виготовлення потрібні рослини або бактерії. А щоб їх виростити, треба мати родючий ґрунт та прісну воду. Для багатьох країн, зокрема Ізраїлю, це розкіш.

Мікроорганізми Haloferax mediterranei

Запропонована ізраїльтянами альтернатива — органічні відходи, або ж полігідроксіалканоат. Його вчені отримали, нагодувавши мікроорганізми Haloferax mediterranei водоростями Ulva lactuca algae.

Ми довели, що можна виготовляти біопластик повністю на основі морських ресурсів у процесі, що не шкодить довкіллю і є дружнім до його мешканців. Тому зараз тривають пошуки бактерій та водоростей, щоб ми могли отримувати біопластик із різними властивостями.

Залишити відповідь