Четвер, 25 Квітня, 2024
Політика

Франція і Німеччина закріпили дружбу

“Нова глава у відносинах Німеччини і Франції”

Нова глава у відносинах Німеччини і Франції – так назвав президент Еммануель Макрон підписану в Аахені угоду про поглиблення співпраці двох країн.

Документ покликаний стати доповненням до Єлисейського договору, підписаного в 1963 році Конрадом Аденауером і Шарлем де Голлем.

Угода, яка отримала назву Аахінська, передбачає важливі доповнення, які стали необхідні, на думку Берліна і Парижа, з огляду на глобальних викликів XXI століття.

“У наших країнах прогресує націоналізм і популізм. Великобританія першою в історії виходить з Європейського союзу. Принцип багатосторонніх відносин піддається тиску у всьому світі, це стосується як договору про зміну клімату, світової торгівлі, визнання міжнародних інститутів і навіть ООН. Через 74 роки після закінчення другої світової війни, ці питання знову стають актуальними “, – заявила Ангела Меркель.

Країни домовилися активніше просувати германо-французькі інтереси, зокрема в ООН, зміцнювати конкурентоспроможність ФРН і Франції, посилити взаємодію між громадянськими суспільствами. Також Меркель і Макрон засудили тих, хто хотів би порушити дружбу між країнами.

“Ті, хто забуває про цінності примирення Франції та Німеччини, співучасники злочинів минулого, ті, хто спотворює або поширює неправдиві факти завдають шкоди нашій історії і нашим народам, стверджуючи, що захищають їх”, – заявив Еммануель Макрон.

Макрон закликав укласти нову угоду з Німеччиною ще у вересні 2017 року і тим самим подати сигнал про стабільність ЄС в епоху криз, але на його підготовку пішло набагато більше часу, ніж планувалося.

Підписання Аахенскогої угоди пройшло в непрості часи в Європі та Франції. Грядущий “Брексіт” загострив дискусії євроскептиків і прихильників європейської інтеграції в п’ятій республіці, розривання внутрішніми протиріччями і хвилею протестів “жовтих жилетів”.

Залишити відповідь