П’ятниця, 29 Березня, 2024
АвторськеВ КиєвіСпортУкраїна

В Києві пройшли Міжнародні дитячо – юнацькі змагання з класичної боротьби на честь пам’яті загиблих в АТО та ООС

26 – 27 січня у Києві в спортивному комплексі «Меридіан» відбувся Міжнародний  турнір з греко-римської боротьби, присвячений пам’яті загиблих воїнів АТО та ООС.

В змаганнях взяли участь близько 500 юних спортсменів віком від 9 до 16 років , в яких крім представників з усіх куточків України взяли участь по 2 команди з Білорусі ( Мінськ і Гомель) та Молдови (Каушани і Флуарешта), а також по команді з Литви та Естонії.

За результатами турніру, перше місце у командному заліку отримали юні атлети з м. Конотопа Сумської області, друге місце виборола столична КДЮСШ «Школа Спорту», а бронзові нагороди дісталися команді з м. Кременчук Полтавської області.

Головним  організатором турніру стала КДЮСШ «Школа Спорту» за підтримки Благодійного фонду Валентина Манька «Воля».

Варто зазначити, що під час  змагань їх учасників привітали численні гості, серед яких були  очільник Міністерства молоді і спорту України Ігор Жданов, срібний призер Олімпійських ігор і чемпіон світу з класичної боротьби Жан Беленюк,президент Асоціації спортивної боротьби України Олег Кравченко, її віце- президент Віталій Коваль, бронзовий призер  Олімпійських ігор з греко-римської боротьби Андрій Калашников та багато інших.

Коментуючи  цю спортивну подію для Novyny.org, Ігор Жданов зазначив, що дуже радий появі такого масштабного турніру, присвяченого нашим героям.

«Дуже приємно , що понад  500 учасників з усієї України, з Білорусії, Молдови, Литви та Естонії   зібралися в цьому прекрасному залі, щоб змагатися і перемагати на честь захисників нашої Вітчизни, загиблих під час відсічі збройної агресії Росії на Донбасі, які заплатили своїм життям за мирне небо над більшістю території нашої країни. Добре, що молоде покоління згадуватиме їх також і завдяки таким турнірам», – наголосив міністр.

За його словами такі турніри дають змогу юним спортсменам з перших кроків їх спортивного зростання виходити на широку міжнародну арену, спілкуватися, обмінюватися враженнями і досвідом зі своїми ровесниками з різних країн.

«І дуже важливо , що ці змагання проводяться в пам’ять воїнів, які  захищаючи нас від російського нападу, принесли себе в жертву заради того, щоб діти мали змогу жити мирним життям , успішно рости і розвиватись,в тому числі і як майбутня спортивна гордість України», – ще раз підкреслив Ігор Жданов.

Підсумовуючи, він висловив особливу подяку головному меценату турніру – Благодійному Фонду «Воля», його керівнику Валентину Маньку, всій його команді, яка організовувала ці змагання та «Школі Спорту»,  а також побажав чесних і заслужених перемог його учасникам на славу Україні.

Розповідаючи про важливість турніру, Олег Кравченко зауважив, що, організація проведення таких великих дитячо-юнацьких змагань є дуже  значимою для юних атлетів і для майбутнього розвитку цього виду спорту в нашій країні.

За його словами, вони одразу стали одним зі значних міжнародних дитячо-юнацьких  турнірів , які проводяться в Україні. Ще два подібних за масштабами турніри проводилися в закарпатському місті  Берегово і Стрию, що на Львівщині.

На майбутнє, я переконаний, що буде розширюватися географія учасників цього турніру, на який приїжджатимуть і представники з країн Східної і Західної Європи, а наша Асоціація докладе усіх зусиль для підвищення міжнародного статусу цих змагань. В цьому році планується провести в Україні ще три-чотири такі дитячо-юнацькі турніри з рідних видів спортивної боротьби, – повідомив президент Асоціації спортивної боротьби.

В своєму коментарі для нашого видання Жан Беленюк звернув увагу, що коли він був таким же юним спортсменом, йому не довелося брати участь в українських  змаганнях в таких  чудових умовах і залах. Чудовий турнір, шикарний зал, – наголосив чемпіон.

Головне щоб ці діти мали запал, вірили у власні сили і знали, що тільки через працю і волю можна добитися успіху в боротьбі на обраному спортивному шляху. Головне, щоб на цьому шляху не було травм, щоб рідні і близькі підтримували їх і тоді у них все вийде, – впевнений Жан Беленюк.

В свою чергу директор КДЮСШ «Школа Спорту»  Олександр Пятишкін відзначив, що вони, як організатори зробили все, щоб цей захід став для дітей справжнім спортивним святом – надали і підготували відповідно до всіх міжнародних стандартів світлий і просторий зал, організували забезпечення і підтримку командам, аби вони не відчули жодного дискомфорту.

Тому що в ХХІ столітті ми не маємо морального права проводити у напівтемних, холодних, не пристосованих для вболівальників залах змагання будь-якого рівня, а також випробовувати наших юних спортсменів на міцність побутовими умовами, –  переконаний директор “Школи спорту”.

Юні борці заслуговують на належну повагу, – зауважив він, додавши, що  боротьба, як вид спорту, вчить поважати друзів, бути відкритим, доброзичливим, шанувати старших і комфортно почуватися у великій, дружній борцівській родині.

На його думку , це дуже значима спортивна подія, тому що спорт без проведення таких великих змагань розвивати неможливо. І особливо цінно, коли в них беруть участь команди із ближнього і дальнього зарубіжжя. Масштабність таких турнірів, де завдяки великій кількості учасників діти проходять до фіналів через численні двобої, дає можливість набратися досвіду, співставного з участю в 4-5  дрібніших змаганнях. Найголовніше – це набратися безцінного турнірного досвіду, тому що саме завдяки участі у таких спортивних форумах народжуються майбутні олімпійські чемпіони.

Для переможців турніру організатори, безумовно, передбачили гарні медалі, кубки, дипломи , а також грошові призи, – повідомив він.

Директор спортивної школи з молдовських Каушан, Володимир Юрко, який привіз на змагання свою команду, зауважив, що в такому масштабному спортивному заході спортклуб з його міста бере участь вперше, хоча неодноразово змагався у різних турнірах в Україні. Саме на цих змаганнях команді було поставлено завдання апробувати вміння її наймолодшої частини, щоб перевірити  готовність зміни для поповнення старших вікових категорій.

Він високо оцінив рівень учасників турніру, зазначивши, що юні спортсмени, які сьогодні зібралися під дахом спорткомплексу «Меридіан», – це спільне і багатообіцяюче майбутнє українського і молдавського спорту. При цьому молдавський фахівець особливо відзначив представників команд з Миколаєва, Новоукраїнки і Києва. Такий контактний обмін між тренерськими школами різних країн, на його думку, збагачує спортивним досвідом і дає поштовх до нових перемог.

При цьому керівник молдавської команди висловив особливу подяку засновникам турніру за високий рівень його організації і особливо тепле і дбайливе відношення до гостей, яким  спонсори турніру навіть забезпечили безплатне проживання і харчування.

В свою чергу Валентин Манько, оцінюючи результати змагань, відзначив, що юні українські спортсмени довели на цьому турнірі традиційну силу нашої борцівської школи.

Пояснюючи свою мотивацію з організації саме такого турніру, голова благодійного фонду «Воля» нагадав , що він і сам брав активну участь в боях з  російсько – окупаційними військами у найважчий момент російської агресії і поховав немало своїх побратимів. Тому коли з’явилась можливість віддати честь  пам’яті бійців, які полягли, в першу чергу, за наше майбутнє, кращою ідеєю видалась організація таких дитячо-юнацьких змагань.

Тим більше, що  сам меценат захоплюється спортивними єдиноборствами, а сьогодні сімейні спортивні традиції продовжує і його син Владислав, який , до речі, виборов перше  місце на цьому турнірі у  ваговій категорії до 57 кг.

Такий турнір ми збираємося проводити кожного року і по домовленості з Асоціацією спортивної боротьби України хочемо включити його до календаря всеукраїнських спортивних змагань. З часом ці змагання можуть навіть отримати статус відбіркових на чемпіонати світу і Європи, – поділився Валентин Манько своїми планами про його перспективи.

В підсумку можна лише засвідчити: легка і радісна атмосфера турніру дає всі підстави вірити, що його організатори й справді вклали в цю справу серце і душу, заради дітей та світлої пам’яті загиблих за їх майбутнє.