Четвер, 18 Квітня, 2024
Політика

МЗС не зареєструє росіян спостерігачами на виборах в Україні

В Міністерстві закордонних справ заявили, що відмова в реєстрації власників російських паспортів не суперечить міжнародним зобов’язанням України у сфері вільних та демократичних виборів.

Про це повідомила речник МЗС України Катерина Зеленко.

“Позиція МЗС України залишається без змін. Представники країни-окупанта, яка веде війну проти України, не мають жодного права, ані з юридичної, ані з моральної точки зору, здійснювати спостереження за виборами в нашій державі. Відтак МЗС України не прийматиме заявки від власників російських паспортів для реєстрації офіційними спостерігачами від іноземних держав або міжнародних організацій. Це чітко зазначено в листі-запрошенні міністра закордонних справ України Павла Клімкіна на адресу директора БДІПЛ від 2 січня 2019 року”, – наголосила Зеленко.

“Відмова в реєстрації власників російських паспортів, які є представниками держави, визнаної на законодавчому рівні в Україні державою-агресором або державою-окупантом, як офіційних спостерігачів від іноземних держав або міжнародних організацій на президентських виборах в Україні відповідає положенням пункту 8 Копенгагенського документа ОБСЄ щодо необхідності дотримання національних законів у питанні міжнародного спостереження за виборами, а також принципу дотримання суверенітету країни, в якій проводяться вибори, закріпленому у Декларації принципів міжнародного спостереження за виборами 2005 року, та не суперечить міжнародним зобов’язанням України у сфері вільних та демократичних виборів”, – заявила речник МЗС.

Залишити відповідь