Четвер, 28 Березня, 2024
Наука

Вчені створили штучні рослини, які можуть виробляти кисню в 10 разів більше, ніж справжні

Американські інженери з Університету Іллінойсу в Чикаго (UIC) представили аналоги природних рослин – штучне листя з функцією фотосинтезу, які можуть виробляти кисню в 10 разів більше, ніж справжні.

Про це повідомляє UICtoday.

У природі рослини продукують кисень шляхом фотосинтезу. Вчені, які вважають скорочення площі лісів по всьому світу серйозною проблемою для клімату, представили штучні листя, що імітують фотосинтез. З їх допомогою можна, теоретично, боротися з підвищенням рівня парникових газів.

Інженери кілька років тестували ці пристрої в лабораторії, проте тільки зараз вдалося вивести їх в природні умови. Для ефективної роботи пристроїв їх необхідно помістити в заповнену водою капсулу з напівпроникної мембрани. Коли вода нагрівається під дією сонячного світла, вона випаровується через мембрану, а капсула в свою чергу поглинає CO2. Після цього всередині пристрою вуглекислий газ буде перетворюватися на кисень і чадний газ (CO). Його можна окремо викачувати для створення синтетичного палива.

Згідно з підрахунками, якщо 360 таких листів – довжиною в 1,7 м і шириною в 0,2 м – розмістити на площі в 500 м, за добу пристрої зможуть знизити обсяг CO2 в навколишньому повітрі в межах 100 м на 10%.

Залишити відповідь