Понеділок, 29 Квітня, 2024
Політика

У Чорногорії відбулися акції протесту проти президента

Учасники акції протесту звинувачують президента Чорногорії Міло Джукановича та його партію в корупції й зловживанні повноваженнями

В суботу ввечері тисячі людей вийшли на вулиці столиці Чорногорії, щоб приєднатися до протестного виступу, повідомляє DW.

Мітингуючі вимагали відставки президента Джукановича та уряду країни, звинувачуючи їх в корупції, кумівстві і зловживанні владою. Багатотисячна колона, яку очолювали громадські активісти, журналісти та блогери, пройшла вулицями Подгориці, скандуючи “Міло – злодій”. Опозиційні чорногорські політики не підтримали демонстрацію.

Нинішня акція протесту – не перша. Їй передували ще кілька антиурядових виступів, що сталися останніми тижнями.

Президент і Демократична партія соціалістів Чорногорії відкинули звинувачення, проте заявили, що протести вважатимуться легітимними доти, доки протестувальники не вдаються до насильства.

Джуканович та його політсила практично незмінно правлять у Чорногорії з часу проголошення незалежності країни в 1991 році. В різні роки він обіймав як президентську, так і прем’єрську посади. За ці роки країна стала членом Північноатлантичного альянсу (НАТО) та кандидатом на вступ до ЄС.

У самій Чорногорії проти Душко Кнежевича – колишнього банкіра – порушено кримінальну справу. Слідчі звинувачують його в наданні неправдивих даних та фінансових махінаціях. Однак Кнежевич утік до Великобританії.

У грудні 2018 року центробанк Чорногорії запровадив тимчасову адміністрацію в Atlas Banka, головою якого був Кнежевич, нагадує Reuters.

Залишити відповідь