Четвер, 28 Березня, 2024
АналітикаСкандалСуспільство

Громадська рада при Міністерстві ветеранів обрана за рахунок накруток і махінацій?

З 15:00 28 лютого до 15:00 1 березня відбувалося інтернет-голосування за кандидатів до Громадської ради при Міністерстві у справах ветеранів України. Результати цього рейтингового голосування мали стати підставою до формування самої громадської ради при міністерстві та, за процедурою, мали були затверджені другою частиною установчих зборів, які відбулися сьогодні в Українському домі в Києві.

Проте, як пише Голос-інфо, лічильна комісія, яку обрали учасники на першій частині засідання, відмовилася визнавати результати голосування саме як результати голосування. Голова лічильної комісії, Філюк Ольга Валеріївна, яка представляла Київську міську Організацію всеукраїнського об’єднання українок “Яворина”, повідомила, що 10 з 13 членів лічильної комісії проголосували за те, що результати рейтингового інтернет-голосування не можна вважати саме результатами голосування, оскільки ідентифікація учасників не здійснювалася, мали можливість голосувати не тільки громадяни України і до самого процесу голосування було багато скарг та зауважень.

Всі ці події були висвітлені у трансляції:

Зазначимо, що вчора в мережі було активно поширено відеоролік, на якому пояснюється, що саме стало причиною недовіри до результатів інтернет-голосування.

Серед основних претензій: використання платних бото-ферм, голоси, які йшли з російських адрес та нестабільна робота системи, через що значна кількість бажаючих не могла проголосувати.

Про це сьогодні під час виступів заявляла більшість учасників зборів, проте ініціативна група та голова зборів, Віталій Кузьменко, намагався протиснути потрібний результат, через що незадоволені змушені були залишити мандати та піти.

Внаслідок цього збори залишилися без кворуму і обраного секретаря. На завершення, щоб зберегти формальності, 34 голосами було обрано нового секретаря, а результати інтернет-голосування не були затверджені, і лише передані до Міністерства “на врахування”.

Коментар юриста:

Процедура створення та функціонування громадської ради при Міністерстві у справах ветеранів України зазначена у «Типовому положенні про громадську раду при міністерстві, іншому центральному органі виконавчої влади Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласній, Київській та Севастопольській міській, районній, районній у мм. Києві та Севастополі державній адміністрації», яке затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. N 996 (далі – Положення

Відповідно до п. 7 Положення «Склад  громадської рад формується  на установчих зборах шляхом рейтингового голосування за осіб, які особисто присутні на установчих зборах та кандидатури яких  внесені  інститутами громадянського  суспільства».

Абз. 12 п. 8. Положення «Під час проведення   установчих   зборів,  які  відкриває уповноважений  представник  ініціативної групи, з числа кандидатів до  нового  складу  громадської  ради обирається лічильна комісія, голова  зборів,  секретар,  заслуховується  інформація  голови або іншого  уповноваженого  члена попереднього складу громадської ради про   її  діяльність,  якщо  така  рада  була  утворена,  а  також обирається новий склад громадської ради».

Під час засідання установчих зборів, яке відбулось 28.02.2019 року, присутніми кандидатами від ІГС затверджено склад лічильної комісії та покладено на неї функції щодо підрахунку голосів з метою визначення переможців до складу громадської ради.

Під час наступного засідання установчих зборів комісією зауважено на відсутності достовірних доказів проведення прозорого голосування. Даний висновок зроблено внаслідок того, що інформацію, яка отримана в результаті голосування, не може бути об’єктивно оцінено. В подальшому, лічильна комісія відмовилась затверджувати результати голосування та пропонувала проведення повторного голосування після удосконалення процедури голосування. Тобто відсутні офіційно підтверджені відомості про результати голосування.

Однак, в порушення вимог Положення головуючим установчих зборів прийнято рішення про початок голосування за результати голосування, які зачитано з телефону, посилаючись на електронний протокол голосування. При чому під час голосування не було в наявності більшості делегатів від ІГС, які мають право голосу. За результати голосування фактично проголосували кандидати, прізвища яких зачитав голова установчих зборів з телефону.

Відповідно до п. 9 Положення  «Орган (вданому випадку МінВЕТ)  на підставі протоколу установчих зборів затверджує склад  громадської  ради  і  оприлюднює  його на своєму офіційному веб-сайті та в інший прийнятний спосіб протягом трьох робочих днів з моменту затвердження».

Підсумовуючи вищевикладене, зазначаємо те, що голосування щодо затвердження складу громадської ради здійснено з порушенням встановленого порядку та дає підстави піддавати сумніву сумлінність і самостійність дій осіб, котрі приймали участь у голосуванні.

Залишити відповідь